Imagini din satelit au surprins un posibil nou model de submarin de atac chinez

Imagini din satelit au surprins un posibil nou model de submarin de atac chinez

Imagini recent surprinse de satelit pe un şantier naval chinez cu o navă ar putea fi un nou submarin nuclear de atac, afirmă analişti militari citaţi marţi de Reuters.

Deşi nu este clar dacă este vorba de un model nou de submarin sau de unul modernizat, diplomaţii şi analiştii urmăresc cu atenţie evoluţiile după ce în noiembrie un raport al Pentagonului a apreciat că forţele navale chineze ar putea construi în următorii ani un nou submarin de atac cu lansatoare verticale de rachete de croazieră.

În imaginile obţinute de Reuters de la furnizorul privat de imagini satelitare Planet Labs şi din social media, submarinul staţionează pe un doc uscat în portul Huludao, din provincia Liaoning. Suprastructura navei este acoperită cu prelate, dar imagini atât de clare cu submarine aflate la suprafaţă sunt rar întâlnite.

Submarinul a fost vizibil între 24 aprilie şi 4 mai, docul fiind ulterior inundat.

Potrivit lui Jeffrey Lewis, profesor specializat pe controlul armamentelor la Institutul de studii internaţionale Middlebury din Monterey (California), este plauzibil ca recentele imagini să dezvăluie o nouă clasă de nave, mai ales având în vedere raportul Pentagonului, dar rămân foarte multe semne de întrebare.

Ministerul Apărării chinez nu a reacţionat imediat la solicitarea de comentarii a Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale