Imagini din satelit cu bombardiere capabile să transporte arme nucleare, mutate de Rusia la granița cu Finlanda

Imagini din satelit cu bombardiere capabile să transporte arme nucleare, mutate de Rusia la granița cu Finlanda

Firma israeliană de informații ImageSat International (ISI) a detectat o „prezență neobișnuită” a bombardierelor strategice rusești TU-160 și TU-95 la baza aeriană Olenya, lângă Finlanda. Conform imaginilor prin satelit realizate de companie, patru bombardiere TU-160 au fost detectate pe 21 august și trei TU-95 pe 25 septembrie. Până pe data de 12 august, nu exista niciun bombardier strategic prezent la baza aeriană de la granița cu Finlanda, arată Jerusalem Post .

Sistemul indică faptul că baza aeriană Engels (n.r. – situată în sud-estul Rusiei, aproape de Kazahstan) este posibilul punct de plecare al bombardierelor strategice detectate în baza aeriană Olenya”, se arată în raport, relatează ziare.com .

Baza aeriană Engels găzduiește singurele bombardiere strategice ale Rusiei staționate în apropierea Ucrainei și este casa Regimentului 121 de Aviație pentru Bombardiere Grele (121 TBAP) care zboară cu TU-160 și TU-95.

Bombarderele, capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare strategice, au fost active în războiul ucrainean de când Moscova a invadat, în luna februarie. Pe tot parcursul războiului împotriva Ucrainei, Forțele Aeriene Ruse nu au reușit să câștige superioritatea aeriană și au pierdut numeroase avioane.

Potrivit The Drive, regimentul a primit titlul onorific de „Gărzi” – un titlu prestigios pentru unitățile militare ruse – pentru „eroismul de masă demonstrat de personalul regimentului în operațiunile de luptă”.

Deși nu este clar de ce bombardierele au fost mutate la baza aeriană de lângă Finlanda, evenimentele se întâmplă în timp ce președintele rus Vladimir Putin continuă să amenințe Occidentul că ar putea folosi arme nucleare strategice, inclusiv după ce a anunțat o mobilizare parțială în țară.

Baza aeriană Olenya este situată în Peninsula Kola, lângă Murmansk. Acesta găzduiește Flota de Nord a Rusiei și un număr semnificativ de arme și echipamente militare, inclusiv arme nucleare tactice și strategice.

Potrivit datelor publicate în cadrul Tratatului de reducere a armelor Noul START dintre Moscova și Washington, Rusia are 5.977 de focoase nucleare pentru forțele sale strategice.

Baza aeriană este, de asemenea, o unitate militară de maximă importanță a Rusiei, cu o capacitate de atac enormă, care ar trimite un semnal către Statele Unite și NATO. Baza este, de asemenea, în afara razei de acoperire a armamentului ucrainean, care a lovit bazele aeriene rusești cu armament livrat de Washington și alte națiuni europene.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare al Ucrainei, Vadym Skibitsky, a declarat marți într-un interviu pentru The Guardian că Kievul evaluează „foarte mare” amenințarea ca Moscova să folosească arme tactice împotriva țării sale.

Potrivit lui Skibitsky, loviturile tactice ar viza probabil localități de-a lungul liniei frontului, unde există un număr mare de oameni, echipamente, precum și centre de comandă și infrastructură critică.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

2 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen

3 Așa arată în realitate, „nefiltrată”, Loredana Groza. Botezatu pare mult mai tânăr decât ea...

4 VIDEO Jardel a ajuns la 600 de kilograme și peste doi metri

5 CEPA îl calcă-n picioare pe Macron făcându-l stupid