Împrumutul de la CE are trei destinaţii: finanţarea reformelor din PNRR, acoperirea deficitului şi refinanţarea datoriei publice (minister)

Împrumutul de la CE are trei destinaţii: finanţarea reformelor din PNRR, acoperirea deficitului şi refinanţarea datoriei publice (minister)

Împrumutul de la Comisia Europeană în valoare de 14,49 miliarde de euro are trei destinaţii majore, respectiv finanţarea reformelor prevăzute în Planul Naţional de Redresare (PNRR), acoperirea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, informează Ministerul Finanţelor.

"Sunt trei destinaţii majore ale banilor din acest împrumut: finanţarea reformelor prevăzute în Planul Naţional de Redresare (PNRR), acoperirea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale. Sumele se virează în 10 rate, până la 31 decembrie 2026, pe măsura îndeplinirii obiectivelor asumate de România în PNRR şi a derulării investiţiilor asociate împrumutului. O primă tranşă, prefinanţarea de 1,94 de miliarde de euro, va fi disponibilizată de Comisia Europeană imediat după intrarea în vigoare a Acordului", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Executivul a aprobat miercuri actul normativ care reglementează punerea în aplicare a Acordului de împrumut dintre România şi Comisia Europeană, prin care ţara va primi un împrumut, componentă a PNRR, de 14,49 de miliarde de euro, urmare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Acordul de împrumut a fost semnat din partea României de Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, de Johannes Hahn, comisar pentru Buget şi Administraţie, şi de Paolo Gentiloni, comisar pentru Economie, din partea Comisiei Europene.

"Spre deosebire de predecesorii mei vreau ca românii să ştie ce se întâmplă cu împrumuturile pe care le luăm; găsesc că au acest drept măcar şi pentru faptul ei vor susţine rambursarea lor. Eu voi face tot ce depinde de mine ca fiecare euro luat împrumut să fie pus la treabă şi să contribuie la dezvoltarea ţării noastre şi îmbunătăţirea vieţii oamenilor", a subliniat ministrul Finanţelor.

Potrivit Ministerului Finanţelor, fiecare virament, inclusiv prefinanţarea, se acordă în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene. Rambursarea împrumutului se va face în următorii 30 de ani, în rate egale, cu o perioadă de graţie de 10 de ani.

Ministerul Finanţelor va încheia un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...