În Bulgaria maşinile de poliţie sunt reconvertite în ambulanţe

În Bulgaria maşinile de poliţie sunt reconvertite în ambulanţe

Guvernul bulgar a decis să facă apel la forţele de poliţie pentru a transporta la spital bolnavi de COVID-19, în condiţiile în care ambulanţele nu mai sunt suficiente pentru a face faţă virulenţei celui de al doilea val al pandemiei, relatează AFP.

Zece microbuze ale poliţiei, dintre care şase dotate cu echipe de paramedici, vor veni în sprijinul celor 25 de ambulanţe publice care operează la Sofia, a anunţat luni ministrul sănătăţii, Kostadin Anghelov, în cadrul unei conferinţe de presă.

Decesul, sâmbătă, al unui bărbat de 33 de ani, ai cărui apropiaţi au aşteptat cu disperare timp de ore întregi preluarea sa de către o ambulanţă, a provocat o undă de şoc pe reţelele sociale, care abundă în mărturii privind refuzarea accesului la servicii medicale.

"Medicii sunt epuizaţi. Suntem în război: trebuie mobilizate toate resursele împotriva pandemiei", a declarat purtătoarea de cuvânt a serviciului de ambulanţă de la Sofia, Katia Sungarska.

Spitalele bulgăreşti, în care numeroşi membri ai personalului medical sunt contaminaţi, au solicitat deja mobilizarea studenţilor la medicină.

Confruntat cu critici, Ministerul Sănătăţii a solicitat de asemenea cooperarea unităţilor medicale private, adesea reticente în a primi persoane contaminate cu noul coronavirus.

"Spitalele private care nu aplică decretul ministerial care le obligă să consacre 10% din paturi bolnavilor de COVID-19 nu vor mai finanţate de la bugetul asigurărilor de sănătate", a avertizat Ministrul sănătăţii. El şi-a exprimat luni satisfacţia pentru apariţia a 100 de paturi suplimentare în capitală.

În plus, 17 noi ambulanţe vor fi puse la dispoziţie până la sfârşitul săptămânii, a adăugat ministrul, care negociază şi cu o companie de taxi pentru a-i transporta pe bolnavi.

Bulgaria, care a controlat în general primul val de COVID-19 în primăvară, este în prezent de depăşită de saltul numărului de cazuri, în creştere cu 80% în şapte zile, la un total de 54.000 de cazuri, care este probabil mai mic decât în realitate, în condiţiile în care ţara efectuează puţine teste.

Confruntat cu o puternică contestare socială, guvernul refuză să impună un nou "lockdown" impopular. Aproape 1.300 de decese au fost înregistrate în acest stat de 7 milioane de locuitori de la începutul pandemiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina