ÎN CE LUME TRĂIM / Israel: Parlamentul scade de la 14 la 12 ani vârsta la care un copil poate fi plasat în detenție pentru acte 'teroriste'

ÎN CE LUME TRĂIM / Israel: Parlamentul scade de la 14 la 12 ani vârsta la care un copil poate fi plasat în detenție pentru acte 'teroriste'

Parlamentul israelian a anunțat miercuri că a redus de la 14 la 12 ani vârsta minimă pentru plasarea în detenție a autorului unui act 'terorist' grav, în contextul atacurilor anti-israeliene repetate comise de tineri palestinieni, relatează AFP.

O nouă lege 'va permite autorităților să încarcereze un minor găsit vinovat de o infracțiune gravă precum crima, tentativa de crimă și omuciderea, chiar dacă autorul are mai puțin de 14 ani', a anunțat Parlamentul pe site-ul său de internet.

Practic, vârsta minimă pentru astfel de infracțiuni va fi redusă la 12 ani. Un copil de mai puțin de 12 ani nu poate fi judecat pentru un act criminal, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției.

Legea a fost adoptată definitiv marți seară în a treia lectură de Parlamentul dominat de majoritatea de dreapta care susține guvernul lui Benjamin Netanyahu.

Textul a fost propus în contextul unei creșteri a numărului atacurilor anti-israeliene ai căror autori sunt de multe ori adolescenți palestinieni.

Această realitate 'impune o abordare mai agresivă', afirmă Parlamentul. 'Puțin contează pentru cei care sunt asasinați cu o lovitură de cuțit în inimă că copilul (autorul faptelor — n.r.) are 12 sau 15 ani', a spus Anat Berko, deputată a partidului de dreapta Likud.

Anat Berko a inițiat legea adoptată și susținută de ministrul justiției, Ayelet Shaked.

Israelul, teritoriile palestiniene și Ierusalimul sunt afectate din octombrie 2015 de un val de violențe care s-au soldat cu moartea a 219 palestinieni, 34 de israelieni, doi americani, un eritreean și un sudanez, potrivit unui bilanț al AFP.

Majoritatea palestinienilor uciși sunt autori sau presupuși autori ai atacului.

B'Tselem, un ONG israelian care documentează încălcări ale drepturilor omului în teritoriile ocupate, și-a exprimat nemulțumirea față de adoptarea legii. 'Decât să-i trimită în închisoare, Israelul ar face mai bine să-i trimită la școală, unde ar crește în demnitate și libertate, și nu sub regimul de ocupație', a precizat aceasta într-o luare de poziție trimisă AFP.

În fapt, noua lege se aplică în teritoriul aflat sub incidența legii civile israeliene. În Cisiordania, legea militară permite deja Israelului să plaseze în detenție minori în vârstă de 12 ani.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

5 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…