Înainte de învestirea în funcție a lui Donald Trump, Tokyo face apel la întărirea alianței japonezo-americane

Înainte de învestirea în funcție a lui Donald Trump, Tokyo face apel la întărirea alianței japonezo-americane

Premierul japonez, Shinzo Abe, s-a angajat vineri să întărească legăturile cu Japonia și Statele Unite ale Americii (SUA), cu puțin timp înainte de învestirea în funcție a președintelui american ales Donald Trump, ale cărui declarații de campanie au provocat preocupare în rândul aliaților Washingtonului, relatează AFP.

''Până în prezent, acum și începând de acum, alianța rămâne baza diplomației și a politicii de securitate a Japoniei. Acesta este un principiu imuabil'', a declarat Abe într-un discurs rostit cu ocazia deschiderii unei noi sesiuni parlamentare.

''Vreau să merg, de cum este posibil, în SUA pentru a întări și mai mult această alianță cu noul președinte Donald Trump'', a adăugat premierul japonez.

Shinzo Abe a reacționat rapid la alegerea lui Trump mergând la New York, el fiind primul lider străin care s-a întâlnit cu președintele american ales.

În timpul campaniei sale, candidatul republican spunea că intenționează să retragă militarii americani din sudul Peninsulei coreene și din Arhipelagul nipon, în lipsa unei creșteri semnificative a contribuției financiare a celor două țări. El a lăsat de asemenea să se înțeleagă în mod public că ar fi de preferat ca aceste state să se doteze cu arma nucleară, după care a negat faptul că a făcut aceste declarații. Circa 47.000 de soldați americani sunt staționați în Japonia.

Aceste declarații au provocat temeri în legătură cu o punere în chestiune a angajării militare a SUA într-o regiune în care China mută pionii și unde Coreea de Nord își înmulțește provocările.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...