Încă opt medicamente pentru boli rare, propuse pentru lista de compensate și gratuite, potrivit ANMDM

Încă opt medicamente pentru boli rare, propuse pentru lista de compensate și gratuite, potrivit ANMDM

Opt molecule ce se adresează tratamentelor unor boli rare vor fi trimise Ministerului Sănătății de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), pentru includerea lor pe lista medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, a informat, luni, președintele agenției, Nicolae Fotin.

El a precizat, la conferința de deschidere a Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști — ediția a V-a, că cele opt medicamente destinate bolilor rare ar putea fi accesibile pacienților până la finalul acestui an, prin modificarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzând medicamente compensate și gratuite și introducerea acestora în lista menționată.

"De la ultima completare a Hotărârii, din luna august, simultan cu dezvoltarea de protocoale pentru moleculele care au intrat deja în listă, a continuat evaluarea noilor cereri și a medicamentelor care urmează să intre, astfel că, la următoarea propunere pe care sper să o trimitem către minister (Ministrul Sănătății — n.r.) în circuitul de avizare cât mai curând, (...) vom avea un număr de opt molecule pentru pacienți cu boli rare, acoperind indicații precum leucemia limfocitară cronică, boala Gaucher, angioedemul ereditar, mielomul multiplu, fibroză pulmonară, acromegalia. Ca o veste bună, o să avem încă opt medicamente care se adresează acestei patologii, propuse a fi aprobate prin hotărâre de guvern", a declarat Nicolae Fotin.

Președintele ANMDM a adăugat că mai sunt în evaluare și vor intra la o altă propunere, încă trei medicamente ''orfane'', cele opt propuse în prezent urmând a fi disponibile pentru pacienți, cel mai probabil până la finalul anului în curs.

"Sunt acum, în Hotărârea de Guvern, 27 de molecule de medicamente orfane, pentru pacienți cu boli rare, acoperind un număr de 31 de indicații pentru aceștia", a subliniat Fotin.

Chiar dacă sunt denumite boli rare, acest tip de afecțiuni sunt întâlnite, potrivit estimărilor specialiștilor, la peste 300 de milioane de persoane.

Școala de Boli Rare pentru Jurnaliști este primul eveniment de tip training din domeniul bolilor rare organizat în România, dedicat informării jurnaliștilor din mass media locală și națională.

La ediția din acest an, ce se desfășoară în perioada 10-12 octombrie, la București, participă circa 25 de jurnaliști din Capitală și din țară, ei urmând a discuta despre șase boli rare: fenilcetonuria, hemofilia, angioedem ereditar, fabry, leucemie mieloidă cronică și acondroplazia.

Evenimentul este organizat de Alianța Națională pentru Boli Rare România (ANBRaRo), în parteneriat cu Asociația Română de Cancere Rare și Asociația Prader Willi din Romania.

AGERPRES/(A — autor: Sebastian Olaru, editor: Nona Jalbă, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro