Încă patru medici puși sub acuzare în Dosarul Lucan. Procurorii verifică acuzațiile de trafic de organe. Socaciu și Arșinel au plătit sume uriașe!

Încă patru medici puși sub acuzare în Dosarul Lucan. Procurorii verifică acuzațiile de trafic de organe. Socaciu și Arșinel au plătit sume uriașe!

Încă patru medici puși sub acuzare. Procurorii verifică acuzațiile de trafic de organe. Socaciu și Arșinel au plătit sume uriașe!
Conferențiarul urolog Liviu Ghervan, anestezistul Adrian Bărbos, urologul Cornel Burghelea și nefrologul Adriana Milena Muntean au fost puși sub acuzare pentru aderarea la grupul infracțional organizat de profesorul Mihai Lucan și complicitate cu consecințe deosebit de grave, dezvăluie  Curentul .
Procurorii DIICOT arată că mecanismul pretins nelegal pe care medicul Mihai Lucan și ceilalți membri ai grupului său infracțional organizat l-au aplicat, respectiv de a opera pacienți identificați în spital la o clinică privată, dar îngrijiți înainte și după operații în institutul de stat, a condus la diminuarea semnificativă a bugetului spitalului și acumularea de datorii.

„Degrevarea de sarcina respectivă a avut drept consecință transformarea faptică a ICUTR într-o unitate de tip „«sanatoriu» întrucât, în condițiile în care în cadrul ICUTR nu se mai efectuau intervenții chirurgicale, această instituție din urmă nu putea raporta către CNAS situația de caz rezolvat care ar fi presupus decontarea cheltuielilor efectuate potrivit unui indice de o complexitate ridicată celui care se raporta în situația acordării doar a îngrijirilor medicale obișnuite și, pe cale de consecință, la descalificarea treptată a ICUTR prin prisma indicatorilor financiari medicali ai CJAS”, se arată în dosarul în care procurorii de la crimă organizată au cerut arestarea medicului, a fiului său și a managerului Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICTUR) Cluj Napoca, cererea respinsă de judecători.

În ultimele zile mai mulți aparținători de bolnavi candidați la transplant renal l-au acuzat pe medicul Mihai Lucan că le-a cerut într-un mod imperativ bani pentru a le găsi rinichi compatibili spunându-le în față să-și vândă casele și să-i dea lui banii. Toți acești aparținători sunt martori cu identăți protejate acum.

Procurorii investighează dacă e adevărat că medicul Lucan selecta pentru transplant doar persoane sus-puse cum sunt Alexandru Arșinel și Victor Socaciu și persoane care plăteau sume mari de bani.

Fostul ministru Vlad Voiculescu a sesizat procurorii anul trecut după ce Corpul de Control a constatat că transplantul de rinichi se face preferențial în România: „Corpul de control al Ministerului Sănătății a descoperit de asemenea existența unor fenomene care indică suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant în primul rând în interesul pacienților și cu respectarea criteriilor de prioritizare medicală. 60% dintre pacienții care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscriși pe lista de așteptare chiar în același an, deși erau pacienți pe lista de așteptare încă din anul 2005. De asemenea, într-un centru și pe o singură arie patologică 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscriși în același an, 2015”, preciza Vlad Voiculescu.

Reamintim că pentru trafic cu sânge, judecătorii au condamnat la 11 ani de închisoare cu executare un medic din Slobozia.

Amănunte îngrozitoare

 Procurorii DIICOT au arătat judecătorilor şi că Mihai Lucan a aflat că este investigat şi a luat legătura cu mai multe persoane sus-puse, în speranţa că ancheta va fi oprită. În plus, ar fi transferat importante sume de bani către diferite persoane pentru a li se pierde urma şi ar fi încercat să ascundă şi alţi bani. De altfel, chiar şi în timpul audierilor, i-au căzut din buzunar 5.000 de euro.

La fel şi ginerele său, doctorul Mihai Sabin Măgureanu. A încercat în ziua percheziţiilor să se facă nevăzut cu un rucsac ticsit de bani şi bijuterii.

În rucsac se aflau 65.000 de lei, 3.300 de euro, 2.000 de dolari, patru carduri bancare, 35 de inele, 19 lanţuri, 9 brăţări, 49 de cercei, 4 pietre şi 20 de ceasuri de lux.

Luat la întrebări, Mihai Sabin Măgureanu le-a spus procurorilor că soţia l-a rugat să ducă ceasurile şi bijuteriile la reparat. Mai mult, în rezervorul unei maşini aparţinând familiei, procurorii au găsit alţi 10.000 de euro. În casa medicului Lucan, au găsit 600.000 de euro, bani despre care presupun că au fost făcuţi ilegal, folosind resursele Institutului de Transplant.

Au fost identificaţi 159 de oameni, care în loc să fie operaţi gratuit la institut, au plătit sume cuprinse între 3 şi 7 mii de euro clinicii profesorului Mihai Lucan. Culmea, toţi s-au recuperat pe paturile institutului. Tot aici şi-au făcut analizele ori alte proceduri medicale.




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...