INCENDIAR/Blat off shore Cătălin Predoiu – Nicușor Dan

INCENDIAR/Blat off shore Cătălin Predoiu – Nicușor Dan

Dincolo de faptul ca alegerile locale din acest an stau sub semnul  unei degringolade politice fara precedent – si asta din cauza candidatilor slabi, fara strategii si viziuni clare – mai avem parte si de certuri ca intre precupete. Circul este peste tot, in toate orasele, insa Bucurestiul e capitala candidatilor ciufuliti de trecutul pestrit, manjit cu finantari dubioase. 

Cu doar cateva zile inainte de vot, doi pretendenti ai fotoliului de primar al Capitalei – adica doi oameni  care se bat cu pumnii in piept ca sunt in stare sa tina fraiele Bucurestiului – se ataca furibund. Asta desi unul e mai manjit ca altul.

“Anonimul” si candidatii 

Dupa ce au esuat in unificarea dreptei, Catalin Predoiu (PNL) si Nicusor Dan (USB) isi pun poalele in cap mai ceva ca in Piata Obor. Nu, ei nu se cearta pe proiectele care ar trebui sa-i satisfaca pe alegatori, ci se zgribulesc in ale trecutului umbre. Multe, multe si, culmea, comune. Atat matematicianului societatii civile, cat si avocatului afacerist li s-au intersectat de multe ori drumurile, numitorul comun al celor doi fiind sfintia sa BANUL. Amandoi sunt specializati in gandirea corporatista, de tip off shore. Pentru ca amandoi, direct sau prin intermediari, au facut cunostinta cu raiurile fiscale. Spre exemplu, Catalin Predoiu si-a cladit cariera de avocat in paralel cu cea de om de afaceri. Afacerile de anvergura le-a inceput la doar 27 de ani, iar un an mai tarziu avea sa se asocieze cu “anonimul” Sorin Marin, prieten bun si partener cu Dinu Patriciu. Asa ajunge Predoiu avocat al lui Patriciu, dar si al Rompetrol (in perioada privatizarii), intrand astfel in mirajul de tip Panama. Bun amic, cum spuneam, si partener de afaceri cu Dinu Patriciu, Sorin Marin detine in Delta Dunarii, la Sfantu Gheorghe un adevarat imperiu turistic, format din complexul de patru stele Green Village si Campingul Delfinul. Personaj controversat, aflat de mult timp in atentia DIICOT, Sorin Marin a avut grija sa se puna bine si cu societatea civila al carei mic “erou” se da celalalt candidat la Primaria Generala, Nicusor Dan. Pana la USB-istul Dan, trebuie amintit ca Marin controleaza ONG-uri cu sedii in paradisuri fiscale. Prin Fundatia Anonimul, de la care a plecat proiectul festivalului cinematografic care se tine la Sfantu Gheorghe, Marin a ajuns sa controleze si Academia Catavencu si, implicit, pe unul ca Liviu Mihai, un mare iubitor de Delta, zona unde patronul avea interese clare.

Brokerul fugar, prietenul tuturor

Sorin Marin pare ca nu este un sustinator cu buzunarele largi doar al lui Predoiu, ci si al lui Nicusor Dan. Se pare ca Scoala Superioara Normala fondata de candidatul USB a beneficiat de marinimia financiara a prietenului lui Catalin Predoiu, Sorin Marin. Gandirea de tip Panama l-a acaparat si pe “civilul” Nicusor Dan, prin seful sau de campanie Matei Paun, descoperit pe listele Panama papers. Dar cei doi candidati mai au un prieten comun: brokerul fugar Cristian Sima. Pentru Predoiu, Sima a facut bani (in peste 10.000 de tranzactii) si cate o chermeza, iar pe Nicusor Dan l-a ajutat cu sedii si alte “nimicuri”. Dar niciunul nu mai recunoaste nicio legatura, nicio prietenie, niciun interes. De ce? De ce nu se inteleg Predoiu si Nicusor Dan cand au atatea in comun? Sa fie vorba de un blat? Sa fie un joc menit sa ii salveze reputatia lui Predoiu?

SURSA/ National


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…