INCENDIAR/Țoapa cu Zurgălăi e PENALĂ? Tranzacții SUSPECTE prin firma CUMNATĂ-SII, călcată de DNA!

INCENDIAR/Țoapa cu Zurgălăi e PENALĂ? Tranzacții SUSPECTE prin firma CUMNATĂ-SII, călcată de DNA!

Și Țoapa cu Zurgălăi e penală? Banii pe care europarlamentarul Daciana Sârbu îi primește de la Parlamentul European pentru plata asistenților săi din România sunt gestionați de Exfin 2000 SRL, firmă de contabilitate la care cumnata ei, sora lui Victor Ponta, este asociat și administrator. Alți doi europarlamentari români, oamenii de casă ai Clanului Sârbu-Ponta, folosesc serviciile aceleiași firme, dezvăluie  Pressone.ro .

Exfin 2000 SRL apare pe site-ul Parlamentului European (PE) drept agent de plată pentru trei europarlamentari aleși în 2014 pe lista PSD: Daciana Sârbu, Damian Drăghici (susținut de UNPR) și Claudia Țapardel.

Fiecare europarlamentar are două tipuri de asistenți: unii sunt acreditați la Parlamentul European (PE) și locuiesc la Bruxelles ori la Strasbourg (unde se află cele două sedii ale instituției), iar ceilalți,asistenții locali, trăiesc în țară.

În acest an, suma lunară de care beneficiază un europarlamentar pentru plata tuturor asistenților săi este 23.392 de euro.

PE virează lunar în conturile firmei Exfin 2000 salariile brute pentruasistenții locali ai celor trei europarlamentari. În total, nouă persoane: Daciana Sârbu are trei asistenți la București, Damian Drăghici – doi, iar Claudia Țapardel – patru.

Faptul că mai mulți europarlamentari, mai ales dacă sunt colegi de partid, recurg la serviciile aceleiași firme de contabilitate nu este ieșit din comun.

Problema apare când unul dintre ei are o legătură de rudenie la o firmă prestatoare de servicii. În această situație se află Daciana Sârbu.

Exfin 2000 SRL a fost înființată în 2000 de mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, care nu se numără însă printre asociați. În prezent, unul dintre cei doi asociați și administratori ai firmei este Alexandra Herțanu - sora lui Victor Ponta. 

Sumele alocate unui europarlamentar

Daciana Sârbu (39 de ani) se află la al treilea mandat de europarlamentar. Ea are un salariu brut de 8.213 euro, din care, după achitarea impozitelor, îi rămân aproximativ 6.400 de euro.

Adițional, europarlamentarul primește o sumă forfetară de 306 euro – cu minima condiție de a fi prezentă în clădirea Parlamentului în ziua pentru care încasează banii. Alți 4.320 euro sunt alocați de PE cheltuielilor de întreținere a biroului parlamentar. În plus, Legislativul european acordă fiecărui membru al său indemnizație de călătorie.

Pentru plata asistenților, fiecare europarlamentar primește 23.392 euro pe lună.

În România, Daciana Sârbu are trei asistenți: Ruxandra Alexe, Răzvan Moșteanu și Roxana Panu Ionașcu. Alți trei asistenți acreditați lucrează pentru ea la Bruxelles și Strasbourg: John Cummings, Georgiana Drăghici și Susana Dragomir.

Conflict de interese? 

Intrigați de legătura dintre Daciana Sârbu și firma de contabilitate prin intermediul căreia sunt plătiți asistenții locali ai săi, precum și cei ai Claudiei Țapardel și ai lui Damian Drăghici, am vrut să aflăm dacă Parlamentul European reglementează o astfel de situație.

Dacă ar fi supus legislației din România, acest contract s-ar plasa în sfera conflictului de interese.

Ghidul privind Incompatibilitățile și Conflictele de Interese publicat de Agenția Națională de Integritate, care citează din Recomandarea 10/2000 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, ne dă următoarea definiție:

Conflictul de interese apare atunci când funcționarul public are un interes personal care influențează sau pare să influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale cu imparțialitate și obiectivitate. Interesele private ale funcționarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizații cu care funcționarul public a avut relații politice sau de afaceri.

Deci, suspiciunea privind un conflict de interese apare când un oficial poate influența luarea unei decizii și când acea decizie ar putea aduce un beneficiu personal – lui sau celor apropiați.

În cazul de față, trebuie să subliniem că suma de 23.392 de euro, destinată tuturor asistenților, nu îi este înmânată direct europarlamentarului. Tocmai pentru a evita situația ca el să dispună după bunul plac de acești bani.

Europarlamentarul poate decide însă cu cât își plătește asistenții acreditați la PE, care sunt angajați ai Legislativului european. Condiția este ca salariile acestora să reprezinte cel puțin 25% din suma totală destinată cheltuielilor cu asistenții.

Potrivit relatărilor de presă, asistenții acreditați la PE câștigă net între 1.500 și 3.500 de euro. Sumele variază în funcție de țara parlamentarului pentru care lucrează, dar sunt plafonate. Plafonul impus europarlamentarilor români pentru salariul unui asistent este de 2793 euro. 

Problema intervine când ajungem la asistenții locali. Aceștia nu sunt angajați ai PE și, deci, instituția nu are control asupra modului în care sunt remunerați.

Agentul de plată este firma care achită salariile nete și virează impozitele asistenților locali, din suma pe care europarlamentarul o încasează de la PE.

Deci, Exfin 2000 SRL gestionează maximum 75% din totalul destinat asistenților a trei europarlamentari români.

Din banii pe care i-i virează PE, firma își ia un comision legal, în funcție de contractul încheiat cu fiecare dintre acești deputați.

Pe scurt, fiecare dintre cele trei bugete de 23.392 de euro se împarte între asistenții acreditați (angajați la PE), asistenții locali din țară și firma care este agent de plată.

Statutul europarlamentarilor interzice asemenea contracte. 

Dar să ne întoarcem la forul european. Are PE o reglementare pentru această situație? Și, dacă da, există sancțiuni?

Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări, PressOne s-a adresat purtătorului de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch Guillot.

Am primit un răspuns din partea directorului Direcției Generale pentru Comunicare, Marjory van Den Broeke, care citează articolul 43, litera d)din Decizia Biroului Parlamentului European privind normele de aplicare a Statutului deputaților din Parlamentul European.

Articolul 43, Cheltuieli nerambursabile, prevede că sumele plătite europarlamentarilor nu pot fi utilizate în mod direct sau indirect:

d) pentru finanțarea contractelor de angajare sau de utilizare a serviciilor soților deputaților sau partenerilor stabili nematrimoniali ai acestora, așa cum sunt definiți la articolul 58 alineatul (2), sau a părinților, copiilor,fraților și surorilor acestora (sublinierea ne aparține - n.r.).

Deci, Parlamentul European interzice ca fonduri din bugetul său să finanțeze contracte încheiate între europarlamentari și rudele acestora.

Însă, în privința sancțiunilor, lucrurile sunt neclare: documentul citat nu vorbește despre pedepsele aplicate în cazul încălcării acestor reguli.

În cazuri similare, suspiciunile de fraudă făcute publice în presă au fost investigate, la cererea președintelui PE, de către OLAF – Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă.

Până la publicarea acestui material, europarlamentarul PSD Daciana Sârbu nu a răspuns repetatelor solicitări ale PressOne de a ne comunica o poziție oficială.

Alexandra Herțanu și Exfin 2000, în vizorul DNA 

Sora fostului premier Victor Ponta, Alexandra Herțanu, a fost audiată anul trecut la DNA Ploiești în dosarul în care soțul ei este acuzat de constituire a unui grup infracțional care ar fi acționat pentru a câștiga fraudulos contractul de extindere a rețelei de canalizare din orașul prahovean Comarnic. Procurorii DNA au făcut percheziții la Exfin 2000 în același dosar.

Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, a fost arestat în februarie 2015, în aprilie 2015 a fost plasat în arest la domiciliu, iar actualmente se află sub control judiciar. 

În 2012, jurnalistul Daniel Befu a publicat în "România liberă" o investigație în care arăta că Exfin 2000 SRL prestează servicii de contabilitate pentru firme abonate la contracte cu statul.

PressOne a încercat să ia legătura cu Alexandra Herțanu. Ne-am deplasat la sediul din București al Exfin 2000, însă locatarii blocului ne-au spus că firma și-a mutat, între timp, sediul.  Citește toată ANCHETA pe Pressone.ro







Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale