Incendiul de vegetație din Grecia, „cel mai grav de pe teritoriul european din ultimii ani", potrivit Copernicus

Incendiul de vegetație din Grecia, „cel mai grav de pe teritoriul european din ultimii ani", potrivit Copernicus

Incendiile din Grecia au distrus zeci de mii de hectare de teren numai în nord-estul țării, în ceea ce Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, sprijinit de UE, a declarat că este cel mai mare incendiu de vegetație înregistrat pe teritoriul european în ultimii ani.

Incendiu de pădure în Alexandroupolis Foto EPA EFE

Grecia trece prin cel mai dificil an , din punct de vedere al condițiilor climatice, din istoria înregistrării și colectării datelor meteorologice", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, în cadrul unei ședințe de informare periodică.

Echipele de pompieri se luptau cu 517 incendii de vegetație izbucnite în Grecia începând de vinerea trecută, a precizat el, alimentate de temperaturile ridicate și, în unele cazuri, de vânturi puternice ca o vijelie.

Deși incendiile de vară sunt frecvente în Grecia, guvernul spune că condițiile, pe care oamenii de știință le asociază cu schimbările climatice, le-au făcut mai intense în acest an.

„Este vorba de combinația de temperaturi ridicate, secetă și vânturi care, din păcate, creează condițiile ideale pentru incendii de vegetație cu un comportament extrem", a declarat Marinakis.

„Este o vară foarte dificilă"

Într-o postare pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, Copernicus a declarat că incendiul de vegetație din nord-estul Greciei, care a început sâmbătă în apropiere de orașul Alexandroupolis din nord-estul Greciei, a fost „cel mai mare înregistrat pe teritoriul european în ultimii ani", distrugând până în prezent un total de 72.344 de hectare.

Sute de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele pentru a scăpa de incendii, iar pacienții unui spital au fost evacuați pentru scurt timp pe un feribot la începutul acestei săptămâni.

Autoritățile au anunțat vineri că un cadavru carbonizat, despre care se crede că ar fi un migrant, a fost găsit într-o zonă împădurită din regiunea Evros, în nord-estul țării, ridicând la 21 numărul total al celor uciși în ultimul focar de incendiu din această vară.

Se presupune că toți, cu excepția unuia, sunt migranți, iar 18 dintre aceștia au fost găsiți împreună marți, arși fără posibilitatea de a fi recunoscuți, în apropierea satului Avantas.

Incendiul de vegetație izbucnit marți în afara Atenei s-a diminuat până vineri, după ce a distrus case și o mașină în zonă și a forțat oamenii să fugă, adesea pe jos.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat