Începe săptămâna patimilor pentru Simona Halep. Strategia-surpriză cu care va aborda audierile de la TAS

Începe săptămâna patimilor pentru Simona Halep. Strategia-surpriză cu care va aborda audierile de la TAS

În această săptămână, Simona Halep începe o nouă luptă pentru a scăpa de suspendarea de 4 ani primită după ce a fost găsită dopată. Tribunalul de Arbitraj Sportiv este ultima speranță a jucătoarei de tenis pentru a-și salva cariera. Audierile româncei și pledoariile avocaților săi sunt programate la Lausanne (Elveția), în perioada 7-9 februarie.

Simona Halep va avea o săptămână de foc. Foto EPA EFE

Conform specialiștilor și presei din țară și internaționale, Simona Halep și-a stabilit câteva strategii de apărare la TAS în dosarul de dopaj care îi poate termina definitiv cariera. Avocatul principal al româncei este celebrul Howard L. Jacobs, cel care a reușit să-i micșoreze pedeapsa Mariei Șarapova, în precedentul caz răsunător de dopaj din tenisul mondial. Acesta a stabilit direcțiile vitale în războiul cu Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA), pe care Simona speră să-l câștige, pentru a-și curăța numele și a reveni în circuitul WTA. Americanul este secondat de avocatul român Bogdan Stoica.

Halep este acuzată de ITIA de două încălcări ale regulamentului antidoping. Prima se referă la o constatare analitică adversă pentru substanța interzisă Roxadustat la US Open în 2022, efectuată prin teste regulate de urină în timpul competiției. A doua se referă la nereguli în Pașaportul Biologic al lui Halep.

Cea mai bună apărare este atacul

Simona Halep și echipa sa vor încerca să demonstreze nevinovăția sportivei aruncând totul pe fostul antrenor, Patrick Mouratoglou, cel care a recunoscut într-un târziu că i-a dat un supliment contaminat cu Roxadustat. Prin declarația instructorului de tenis francez lucrurile par că se simplifică din acest punct de vedere, dar rămâne ca judecătorii de la TAS să fie convinși că Mouratoglou nu a făcut acel „statement“ doar pentru a o ajuta pe Simona în cadrul procesului. Românca va lupta să demonstreze că suplimentul provenea dintr-un lot contaminat și că ea nu avea cum să controleze acest lucru, răspunderea căzând pe umerii echipei francezului.

La dosar au fost depuse și studii și opinii ale unor experți, alături de testele efectuate de fostul lider WTA în America, în intervalul de timp apropiat testului pozitiv, care au fost negative.

Legături dubioase ITIA - Sport Resolutions

Pe lângă această abordare, specialiștii susțin, fără dovezi însă, că Halep și echipa sa de avocați vor avea și o abordare-surpriză, de tipul all-in, în care vor invoca și incorectitudinea procesului de la Sport Resolutions, încercând să demonstreze că ITIA ar avea influențe asupra tribunalului londonez care a judecat cazul în primă instanță, scrie ProSport. Pe scurt, o abordare de genul „cea mai bună apărare e atacul“. La Sport Resolutions, românca a fost găsită vinovată pentru ambele capete de acuzare: testul pozitiv de la US Open, dar și neregulile din pașaportul biologic, care i-au adus o suspendare comasată de patru ani.

După audierile din această săptămână, Tribunalul de Arbitraj Sportiv urmează să studieze cazul și să dea un verdict în lunile următoare. În funcție de deliberări, decizia ar putea fi micșorarea pedepsei la 2 ani, menținerea acesteia la 4 ani, dar și varianta destul de improbabilă a măririi suspendării, având în vedere că Halep e acuzată de două încălcări ale regulamentului, pentru fiecare dintre ele penalizarea având un maximum de 4 ani. În oricare dintre ultimele două situații, românca ar spune adio carierei de jucătoare.

Cronologia scandalului de dopaj

29 august 2022: Simona joacă la US Open, în primul tur, cu Daria Snigur, când i se recoltează probe de sânge.

21 octombrie 2022: ITIA anunță că jucătoarea română a picat testul antidoping, în sângele său fiind descoperită substanța interzisă Roxadustat.

28-29 iunie 2023: Tribunalul independent Sport Resolutions s-a întrunit la Londra și a audiat experți în numele lui Halep și al ITIA. Sportiva a depus mărturie în fața completului în cadrul procedurii.

11 septembrie 2023: Tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping. ITIA a confirmat că Halep este suspendată 4 ani din circuitul WTA și că revenirea sa pe teren va fi posibilă pe 6 octombrie 2026.

7-9 februarie 2024: Sunt programate audierile de la TAS, unde jucătoarea încearcă să-și micșoreze pedeapsa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat