Închisoare pe viață pentru o crimă oribilă/Filmul jafului ratat soldat cu moartea unui om de afaceri extrem de prosper

Închisoare pe viață pentru o crimă oribilă/Filmul jafului ratat soldat cu moartea unui om de afaceri extrem de prosper

Pe data de 22 februarie 2019, patronul unei case de schimb valutar din Focșani a fost asasinat în stil mafiot, în trupul său fiind descărcate gloanțele a două pistoale purtate de doi indivizi care voiau să-l jefuiască.

Au trecut doi ani și jumătate de atunci iar la capătul a doi ani de proces, desfășurat în primă instanță la Tribunalul Vrancea, magistrații au pronunțat sentințele. Cei doi asasini care l-au împușcat pe Constantin Chiriţă, cunoscut de apropiaţi cu numele de „Telu“, au primit închisoare pe viață. Este vorba despre Gheorghe Vasile Văscăuţanu şi Bogdan Ionuţ Sprânceană, acuzați de omor calificat.

La asasinat a mai participat, în calitate de complice, Marius Daniel Cruceanu, care a fost condamnat la 25 de ani de pușcărie, acuzat printre altele și de complicitate la tentativă de tâlhărie calificată, iar Iosif Pompiliu Gabriel, acuzat de instigare la omor calificat, a primit 23 de ani de pușcărie.

Autorii au fost obligați de instanță și la plata unor despăgubiri, respectiv 70.000 lei cu titlu de daune materiale ambelor părți civile din dosar dar și 60.000 lei daune morale pentru fiul victimei, precum și 80.000 lei pentru soția afaceristului ucis.

Pedepsele nu sunt definitive și pot fi atacate cu recurs.Asasinatul a avut loc seara, pe întuneric, pe drumul comunal care duce spre casa patronului casei de schimb valutar, aflată în Slobozia Ciorăști, la câțiva kilometri de Focșani.

asasinat om afaceri

Telu (foto sus) se îndrepta spre casă iar mașina sa a fost lovită pe un drum izolat de un autoturism de teren, cu numere false, modificat astfel încât să fie rezistent la impact. Din mașină au coborât Sprânceană și Văscăuțanu, care au tras cu pistoalele în afaceristul ce încerca să se baricadeze în mașină.

asasinat om afaceri

Atacul lor a fost în scop de jaf, mai ales că patronul casei de schimb valutar transporta cu el banii pe care îl rula la afacerea sa, respectiv 30.000 de euro, 20.000 de lire sterline şi 300.000 de lei.

Criminalii au spus la audieri că nu au vrut să-l ucidă, dar s-au precipitat, chiar certându-se la fața locului după ce au folosit armele. Din acest motiv, dar și pentru faptul că au văzut că prin zonă mai trecea o mașină, ei au fugit de la locul crimei fără geanta în care afaceristul ținea banii, abandonând autoturismul de teren cu care au provocat accidentul pentru a pleca mai departe cu mașina complicelui Marius Daniel Cruceanu (foto).

asasinat om afaceri

Procurorii au stabilit faptul că timp de șapte săptămâni, la începutul anului 2019, indivizii și-au pregătit minuțios ceea ce avea să devină una dintre cele mai odioase crime, răstimp în care au făcut modificări la mașină, i-au schimbat culoarea și s-au interesat de programul victimei, verificând de mai multe ori traseul pe care acesta mergea acasă zilnic.

După asasinat, cei trei indivizi au intenționat să fugă din țară, fiind prinși abia după două zile în Vama Nădlac.

La aproape jumătate de an de la crimă, în vizorul anchetatorilor a mai intrat și un al patrulea suspect, Iosif Pompiliu Gabriel, dat în vileag de ceilalți, care le-ar fi furnizat ponturi despre patron.

Unul dintre asasini, Gheorghe Vasile Văscăuţanu (foto), zis „Gigi Englezu“, de 34 de ani fusese eliberat din închisoare, în 2018, cu 14 luni mai devreme, conform Legii recursului compensatoriu, după ce primise o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic şi consum ilicit de droguri.

asasinat om afaceri

La rândul său, Bogdan Ionuţ Sprânceană (foto jos), de 30 de ani, era recidivist, fiind eliberat din puşcărie condiţionat în 2016, pentru o pedeapsă de un an şi 4 luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

asasinat om afaceri
SURSA: Ziare.com


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...