Incident deasupra Mării Negre: O dronă americană, lovită de un avion de vânătoare rusesc Su-27

Incident deasupra Mării Negre: O dronă americană, lovită de un avion de vânătoare rusesc Su-27

Un avion rusesc de vânătoare de tip Su-27 a lovit marți o dronă americană de tip Reaper. Incidentul, urmat de doborârea dronei, s-a produs în spațiul aerian internațional din Marea Neagră, o zonă supravegheată îndeaproape de NATO mai ales de la declanșarea invaziei ruse din Ucraina.

Drona Reaper MQ-9 FOTO Arhivă

Partea americană denunță un comportament „neprofesionist” al piloților ruși.

Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesionistă a unei aeronave MQ-9 fără pilot de recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre”, anunță forțele aeriene americane într-un comunicat.

„La aproximativ 7.03 AM (08.03 ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doboarârii dronei MQ-9 în apele internaționale”, precizează comunicatul.

„De câteva ori înainte de coliziune, Suhoiurile Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, afirmă partea americană.

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa, generalul James B. Hecker. U.S.

„De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave. Vom continua să operăm în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte în mod profesionist și în siguranță”, a adăugat generalul american.

„Acest incident urmează unui tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timp ce interacționează cu aeronavele americane și aliate în spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la calcule greșite și la o escaladare neintenționată”, avertizează U.S. European Command.

Comunicatul mai precizează că Forțele Aeriene ale SUA în Europa efectuează în mod obișnuit zboruriri deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional în coordonare cu legile naționale și internaționale aplicabile. „Pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele aliate, partenere și naționale ale SUA”, subliniază U.S. European Command.

Ce sunt și cum funcționează dronele de tip MQ-9 Reaper

MQ-9 Reaper are o greutate de 2,22 tone, poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri (avioanele de pasageri zboară de obicei la înălţimi între 9.000 şi 12.000 de metri).

Drona, produsă de General Atomics Aeronautical Systems, poate atinge o viteză maximă de 370 de kilometri pe oră şi foloseşte pentru propulsie un motor cu elice, amplasat în zona cozii.

Aparatul de zbor are o rază de acţiune de 1.850 de kilometri.

Drona dispune de două radare, din care unul specializat pentru mediul marin, şi poate fi înarmată cu o gamă largă de rachete sau bombe ghidate laser. De exemplu, poate căuta şi ataca ţinte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire.

Modelul MQ-9 Reaper a fost dat în folosinţă în urmă cu 22 ani. Drona nu are echipaj la bord, ci este controlată de la distanţă, uneori de la mii de kilometri. Armata americană a folosit astfel de dorne în misiuni în Orientul Mijlociu, în timp ce militarii care le controlau se aflau în siguranţă în centre de comandă de pe teritoriul Statelor Unite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…