Încrengătura de potențiale conflicte de interese în care este angajată echipa de avocați a lui Trump

Încrengătura de potențiale conflicte de interese în care este angajată echipa de avocați a lui Trump

Echipa de avocați angajați de fostul președinte american Donald Trump pentru a-l reprezenta în cele două dosare penale deschise de procurorul special, Jack Smith – procesul documentelor clasificate luate de la Casa Albă și cel al încercărilor de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 - este angajată într-o încrengătură de-a dreptul încâlcită de potențiale conflicte de interese, relatează NYT.

Trump este vizat în mai multe dosare penale, inclusiv privind alegerile din SUA FOTO EPA-EFE

De pildă, M. Evan Corcoran, fost asistent al procurorului general din Washington, D.C., avocatul care l-a însoțit Trump la tribunal săptămâna trecută - pentru inculparea în privința a patru capete de acuzare în legătură cu atacul de la Capitoliu, pe 6 ianuarie, și încercările de a bloca certificarea rezultatelor scrutinului pe care l-a pierdut în favoarea lui Joe Biden - a oferit dovezi cruciale în celălalt proces federal împotriva fostului președinte al SUA - cel în care este acuzat că a păstrat/ascuns documente clasificate ale guvernului american.

Un alt avocat, Boris Epshteyn, ar putea fi unul dintre cei șase co-conspiratori ai fostului președinte în dosarul intentat pentru încercările de fraudare a alegerilor prezidențiale americane.

Iar avocatul lui Epshteyn, Todd Blanche - avocat newyorkez și fost procuror federal - este avocatul principal al lui Trump în cele mai recente dosare penale.

Un adevărat nod gordian arată atât interese întrepătrunse, cât și ciudat de necomunicante, în condițiile în care fostul președinte american este subiectul mai multor dosare penale.

Unii dintre avocații din echipa lui Trump reprezintă atât inculpați acuzați, cât și martori. Cel puțin unul dintre aceștia din urmă ar putea deveni în cele din urmă inculpat, iar altul ar putea ajunge în postura de a fi martor într-un proces și apărător într-un altul.

În plus, mulți dintre avocați sunt plătiți de Save America PAC, comitetul de acțiune politică al lui Trump, care la rândul său se află de luni de zile în vizorul guvernamental.

Posibile conflicte de interese ale avocaților lui Trump

Recent procurorii din echipa procurorului special Smith au lansat un semnal de alarmă cu privire la aceste probleme și au cerut o audiere „cu privire la potențialele conflicte” care decurg din lista complexă de clienți a unuia dintre avocați, Stanley Woodward Jr.

Woodward îl reprezintă pe Walt Nauta, consilierul personal al lui Trump, co-conspirator în cazul documentelor clasificate. Woodward a lucrat, de asemenea, pentru cel puțin trei martori din ancheta mai cuprinzătoare care ar putea fi chemați să depună mărturie la proces.

Unul dintre aceștia, Yuscil Taveras, un lucrător în domeniul tehnologiei informației la Mar-a-Lago, clubul și reședința privată a Donald Trump din Florida, a furnizat recent procurorilor informații potențial incriminatoare despre Nauta, după ce a renunțat la Woodward și și-a luat un nou avocat.

Procurorii au descoperit probleme similare în privința unui alt avocat în cazul documentelor clasificate păstrate la reședința din Florida, și anume John Irving, care îl reprezintă pe Carlos De Oliveira, managerul de la Mar-a-Lago, co-inculpat alături de Trump, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Lista de clienți ai lui Irving include, de asemenea, trei martori care au fost intervievați de anchetatori și care, teoretic, ar putea fi chemați să depună mărturie.

Cei doi avocați, care au refuzat să comenteze, au dezvăluit din timp potențialele conflicte de interese clienților lor, informându-i că e posibil să aibă nevoie la un moment dat de alți avocați, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Potențialele conflicte cu care se confruntă avocații din cadrul dosarelor penale ale lui Trump provin dintr-o varietate de surse.

Unele implică situații în care avocații ar putea fi puși în poziția nesustenabilă de a interoga un fost client în slujba apărării unuia actual. Altele provin din faptul că se lovesc de protecțiile instituite pentru a-i împiedica pe avocați să pledeze pentru clienții lor într-un caz, în timp ce, într-un altul, ar putea să-i incrimineze.

Apoi, există problema facturilor avocaților plătite în mare parte de comitetul de acțiune politică al lui Trump. Această situație, a explicat Stephen Gillers, profesor de etică juridică la Universitatea din New York, nu este, teoretic, neobișnuită. Organizațiile plătesc adesea nota de plată pentru angajații care au nevoie de reprezentare juridică rezultată din „domeniul de activitate”, a spus el.

Cu toate acestea, a spus Gillers, pot apărea probleme atunci când entitatea care plătește onorariile alege sau îndrumă un avocat către un client, iar avocatul respectiv are loialități concurente atunci când vine vorba de angajator și de interesele clientului.

Multe dintre obiecțiile potențiale la conflicte în aceste cazuri ar putea fi anulate de către clienți sau atenuate în alt mod de către instanțe, a mai explicat acesta Green. Dar el a avertizat că judecătorii înclină adesea spre evitarea conflictelor de interese cu orice preț - până la și inclusiv descalificarea avocaților care se confruntă cu ele - deoarece consecințele de a le permite să continue ar putea duce la respingerea cazului.

Un avocat care a furnizat probe împotriva lui Trump

Una dintre cele mai incomode situații într-un caz legat de Trump a avut loc joi, când fostul președinte a fost însoțit la tribunal pentru acuzațiile de interferență electorală de către Corcoran, un avocat care a mai lucrat cu el atât în ultimul dosar privind anularea alegerilor, cât și cel anterior privind documentele.

Joi, Trump a fost inculpat pentru patru capete de acuzare în presupusa sa încercare de a întoarce în favoarea sa rezultatul alegerilor din 2020, care a culminat cu atacul asupra Capitoliului comis de susţinătorii săi: conspiraţie pentru înşelăciune, conspiraţie pentru obstrucţionarea unei proceduri oficiale, obstrucţionare sau tentativă de obstrucţionare a unei proceduri oficiale şi conspiraţie împotriva drepturilor la vot. Prezența în sala de judecată a acestui avocat a fost oarecum neașteptată, deoarece, în urmă cu cinci luni, un judecător federal i-a ordonat să îi furnizeze procurorului special notele audio pe care le-a făcut în timp ce lucra pentru Trump. Acestea au fost predate după ce judecătorul a stabilit că Trump l-a indus probabil în eroare pe Corcoran și a încercat să se folosească de serviciile sale juridice pentru a comite o infracțiune - o excepție de la confidențialitatea avocat-client care ar proteja în mod normal astfel de înregistrări.

Aceste probe au jucat un rol central în rechizitoriul care a fost depus în iunie, și în care Trump a fost inculpat pentru că a păstrat ilegal peste 30 de documente sensibile după ce a părăsit funcția.

Potrivit actului de acuzare, notele prezentau în detaliu modul în care Trump a exercitat presiuni asupra lui Corcoran pentru a-i împiedica pe anchetatori să recupereze materiale clasificate, sugerându-i acestuia „să ascundă sau să distrugă documentele cerute într-o citație de marele juriu”.

Există o regulă numită regula avocatului martor care interzice avocaților să ocupe ambele roluri, iar Trump ar putea crede că va fi mai ușor să îl țină pe Corcoran departe de boxa martorilor și să excludă mărturia sa în fața marelui juriu dacă rămâne în echipa de avocați”, a explicat Stephen Gillers, profesor de etică juridică la New York University.

O altă întorsătură de stituație a apărut marți, când s-a citit rechizitoriul în cazul alegerilor prezidențiale din 2020. Acuzațiile menționau șase co-conspiratori care l-au ajutat pe Trump să pună în aplicare planurile de a răsturna rezultatele alegerilor în favoarea sa. Ultimul de pe listă, complicele nr.6 - a fost descris ca fiind un „consultant politic” care l-a ajutat pe Trump în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de schema „falșilor electori”.

În timp ce procurorii nu l-au identificat, un e-mail obținut de New York Times sugerează că ar putea fi vorba de Epshteyn, avocat și consilier strategic al lui Trump care a fost plătit pentru consultanță politică în 2020 și care a servit de-a lungul investigațiilor recente ca unul dintre principalii săi consilieri. Conținutul e-mailului și destinatarul acestuia - fostul avocat, Rudolph W. Giuliani, care este identificat drept co-conspiratorul nr.1 în actul de acuzare - se potrivesc cu cel al unui e-mail descris în actul de acuzare ca fiind trimis de co-conspiratorul numărul 6.

Ar fi o evoluție cel puțin incomodă dacă Epshteyn, care călătorește adesea cu fostul președinte și l-a însoțit la punerea sub acuzare de joi, ar fi, de asemenea, un participant nenumit și neincriminat în acest caz.

În plus, avocatul lui Ephsteyn este Todd Blanche – adică avocatul principal al fostului președinte atât în cele două cazuri intentate procurorul special în Washington, cât și acela intentat de procurorul districtului Manhattan. În acel caz, Trump a fost acuzat de 34 de infracțiuni care decurg dintr-o plată în schimbul tăcerii către o actriță porno în perioada premergătoare alegerilor din 2016.

În iulie, CNN a relatat că echipei de avocați ai lui Trump i s-a alăturat John Lauro, fost procuror federal în Brooklyn, care se va ocupa doar de dosarul penal al alegerilor și atacului de la Capitoliu.

Trump, vizat de un „ordin de confidențialitate”

Judecătoarea Tanya Chutkan a aproba t cererea formulată de procurorul special Jack Smith, care a cerut un ordin de confidenţialitate după ce republicanul a făcut mai multe postări pe reţelele de socializare despre procesul său judiciar, considerate de procurorul special drept o posibilă încercare din partea lui Trump de intimidare a martorilor, potrivit Agerpres.

"Inculpatul şi avocaţii săi nu vor dezvălui probele nici unei persoane sau entităţi care nu fac parte din apărarea sa sau care nu pot fi martori posibili", a scris judecătorul într-un document judiciar consultat sâmbătă aceasta de EFE.

Chutkan a subliniat că tot materialul pe care acuzarea îl furnizează în timpul procesului va fi supus unui "ordin de protecţie", iar echipa Trump îl va putea folosi doar pentru a-şi pregăti apărarea.

Procurorul special avertizase vineri judecătorul cu privire la o postare pe reţelele de socializare a lui Trump în care republicanul ameninţa, într-un text scris cu majuscule: "DACĂ VENIŢI DUPĂ MINE, VIN DUPĂ VOI!".

O astfel de restricţie este deosebit de importantă în acest caz deoarece inculpatul a emis anterior declaraţii publice pe reţelele de socializare cu privire la martori, judecători, avocaţi şi alţii", a argumentat el.

Judecătoarea Tanya Chutkan le-a dat termen până luni, la ora 17:00, membrilor echipei de avocaţi ai lui Trump pentru a trimite instanţei răspunsul la cererea procurorului special.

Trump însuşi s-a apărat sâmbătă şi a exclus orice fel de presiune, susţinând că se adresează oponenţilor săi politici şi nu martorilor sau anchetatorilor.

Într-o declaraţie publicată sâmbătă dimineaţa de echipa sa de campanie, Donald Trump a susţinut că mesajul său aparent ameninţător se încadrează în limitele "exprimării politice libere" şi este chiar un "exemplu perfect".

Câteva ore mai târziu, în Carolina de Sud, fostul preşedinte în vârstă de 77 de ani a promis că va face curăţenie la Departamentul de Justiţie al SUA, "azi total corupt", înainte de a-l califica drept nebun pe procurorul special.

În cazul în care va fi reales, Trump a promis că îşi va numi propriul procuror special pentru a pedepsi "toate actele necinstite, inclusiv mită... care intră în buzunarele familiei mafiote Biden".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?