Inculpat pentru corupţie, Netanyahu revendică 'cea mai mare victorie' a sa în alegerile din Israel

Inculpat pentru corupţie, Netanyahu revendică 'cea mai mare victorie' a sa în alegerile din Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a revendicat marţi "cea mai mare victorie din viaţa sa" în alegerile legislative, victorie ce îl plasează în poziţie de forţă pentru formarea viitorului guvern şi înfruntarea justiţiei care îl acuză de corupţie, informează AFP.

După ce a votat şi a aflat primele rezultate la Ierusalim, premierul s-a deplasat în timpul nopţii la Tel Aviv, unde susţinătorii săi şi ai partidului Likud l-au întâmpinat cu un concert de urale şi de scandări "Bibi, regele Israelului".

"Aceasta este cea mai importantă victorie din viaţa mea", a declarat Netanyahu, care este liderul ce s-a menţinut cel mai mult la putere în calitate de şef al guvernului din istoria Israelului: timp de 14 ani.

"Aceasta este o victorie... împotriva oricăror aşteptări" şi în detrimentul celor care au prezis "sfârşitul erei Netanyahu", a adăugat el la finalul celei de-a treia serii de alegeri în mai puţin de un an în Israel, după două scrutinuri, în aprilie şi septembrie, care nu au reuşit să-l departajeze de rivalul său Benny Gantz.

Ultimele sondaje de opinie efectuate la ieşirea de la urne de posturile de televiziune israeliene creditau Likud al lui Benjamin Netanyahu cu 36 sau 37 de locuri, comparativ cu cele 32-34 de locuri pentru formaţiunea Albastru-Alb a lui Gantz. Dacă Likud va obţine mai mult de 35 de mandate, acesta va fi cel mai bun rezultat al partidului sub conducerea lui Benjamin Netanyahu.

Împreună cu aliaţii săi din dreapta radicală şi cu partidele evreieşti ultraortodoxe, Likud s-ar putea baza pe 59 de mandate, cu două mandate mai puţin decât majoritatea parlamentară, potrivit acestor sondaje.

Pentru fostul general Benny Gantz, aceste estimări au un gust amar, cu atât mai mult cu cât el s-a confruntat cu un candidat inculpat în justiţie pentru corupţie, abuz de încredere şi deturnări de fonduri, o premieră în istoria israeliană pentru un şef de guvern în funcţie.

"Împărtăşesc sentimentul vostru de decepţie şi durere. Ne aşteptam la un alt rezultat", a declarat Gantz în faţa susţinătorilor săi care sperau să vadă rezultatele oficiale reducând distanţa dintre cele două tabere.

"Chiar dacă mai trebuie să aşteptăm rezultatele definitive, nu există nicio îndoială că premierul Netanyahu a obţinut un mandat clar din partea populaţiei israeliene", a comentat Yohanan Plesner, preşedintele Democracy Institute, un centru de cercetare din Ierusalim.

Într-o perioadă marcată de epidemia de coronavirus, acest vot a oferit uneori scene de SF la secţii de votare unde personalul electoral îmbrăcat în combinezoane de protecţie i-a asistat pe israelienii intraţi în contact cu persoane contaminate sau care au călătorit în ţări afectate de epidemie.

Cu toate acestea, teama de epidemie nu pare să fi redus participarea, potrivit primelor date ale comisiei electorale, care a anunţat o rată de participare de 71%, în creştere în raport cu celelalte două scrutinuri. Creşterea este de două puncte procentuale în raport cu ultimele alegeri, din septembrie.

Israelienii au votat pentru a pune capăt celei mai grave crize politice din istoria statului israelian, după ce alegerile din aprilie şi septembrie 2019 nu au reuşit să departajeze Likud al lui Netanyahu, 70 de ani, şi Albastru-Alb al lui Gantz, 60 de ani.

Albastru-Alb a mizat pe susţinerea partidelor de stânga, care s-au unit de altfel pentru acest scrutin, dar ale căror prime rezultate sunt dezamăgitoare: 6 sau 7 mandate în total. Liderul stângii, Amir Peretz, l-a acuzat pe Gantz că a dus "o campanie iresponsabilă" care "a minat" întregul bloc electoral.

Benny Gantz a înăsprit în această campanie tonul la adresa "Listei unite" a partidelor arabe israeliene, aliaţi potenţiali, care au provocat o surpriză în septembrie urcând pe locul trei. Partidele arabe israeliene sperau să-i bareze calea lui Netanyahu, în special din cauza susţinerii acordate de acesta planului preşedintelui american Donald Trump pentru o reglementare a conflictului israeliano-palestinian.

Netanyahu şi-a desfăşurat campania pe ''soclul'' proiectului lui Trump, promiţând, după cum prevede acest plan, anexarea rapidă a Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel.

Secretarul general al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei (OLP), Saeb Erakat, a deplâns o victorie a susţinătorilor "anexării" şi "colonizării", care va contribui la "menţinerea violenţei, a extremismului şi haosului". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...