India a autorizat utilizarea, ''pentru situaţii de urgenţă'', a două vaccinuri împotriva COVID-19

India a autorizat utilizarea, ''pentru situaţii de urgenţă'', a două vaccinuri împotriva COVID-19

India a autorizat utilizarea, "pentru situaţii de urgenţă", a două vaccinuri împotriva COVID-19, unul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea din Oxford şi celălalt de compania farmaceutică indiană Bharat Biotech, a anunţat duminică autoritatea locală de reglementare a drogurilor, transmit France Presse şi Reuters.

Aceste două vaccinuri "sunt aprobate pentru utilizare restrânsă în situaţii de urgenţă", a declarat într-o conferinţă de presă controlorul general al medicamentelor din India, V.G. Somani.

Premierul Narendra Modi a estimat că această aprobare, conform unei proceduri accelerate, a fost "un punct de cotitură decisiv pentru întărirea spiritului de luptă" şi pentru "accelerarea marşului spre o Naţiune mai sănătoasă, liberă de COVID".

"Faptul că cele două vaccinuri cărora li s-a dat aprobarea de urgenţă pentru utilizare sunt făcute în India va face mândru pe fiecare indian!" a spus el pe Twitter, numindu-l semnul unei ţări "autonome".

India, cu o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori, este a doua ţară cea mai afectată de pandemie, cu peste 10,3 milioane de oameni care au fost infectaţi. Aproape 150.000 de persoane au murit din cauza COVID-19.

Rata sa de noi infectări a scăzut semnificativ faţă de situaţia din septembrie, când erau raportate peste 90.000 de cazuri în fiecare zi.

Această undă verde ar trebui să facă posibilă demararea unei vaste campanii de vaccinare.

Exerciţii de simulare au fost deja efectuate la nivel naţional şi 96.000 de lucrători din domeniul sănătăţii au fost instruiţi pentru administrarea vaccinului.

Somani a declarat reporterilor că autoritatea de reglementare "nu va da niciodată aprobare dacă ar exista vreo preocupare în materie de securitate".

"Aceste vaccinuri sunt 100% sigure", a continuat el, adăugând că efectele secundare observate, precum "febră uşoară, durere şi alergii sunt comune tuturor vaccinurilor".

Serum Institute din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, a declarat că produce în fiecare lună între 50 şi 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca.

Şeful său executiv, Adar Poonawalla, a postat pe Twitter, după ce s-a anunţat unda verde, că vaccinul va fi "gata de distribuire în următoarele săptămâni".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...