India a testat cu succes o rachetă balistică de pe un submarin cu propulsie nucleară

India a testat cu succes o rachetă balistică de pe un submarin cu propulsie nucleară

India a testat cu succes vineri o rachetă balistică de pe un submarin cu propulsie nucleară de fabricaţie indiană, informează AFP, care citează un anunţ făcut de ministerul apărării de la New Delhi.

India este unul din cei mai mari importatori de arme din lume FOTO Shutterstock

Acest test al "capacităţii de descurajare nucleară" face din India una dintre cele şase ţări de pe glob, împreună cu SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie, care sunt dotate cu capacităţi de atac şi contraatac nuclear pe uscat, mare şi în aer.

Testul cu rachetă balistică de pe un submarin fabricat în India subliniază şi mai mult progresul acestei ţări în procesul de fabricare a propriului arsenal militar.

India este unul din cei mai mari importatori de arme din lume şi depinde de zeci de ani foarte mult de Moscova, cel mai mare şi cel mai vechi furnizor al său de echipamente militare.

Testul a fost "important pentru a demonstra competenţa echipajului" şi pentru "validarea" programului de submarine nucleare cu rachete balistice (SSBN), "o componentă cheie a capacităţii de descurajare nucleară a Indiei", a declarat ministerul apărării în comunicatul său.

"Toţi parametrii operaţionali şi tehnologici ai sistemului armei" lansate de pe submarinul INS Arihant din Golful Bengal "au fost depăşiţi", a adăugat el.

India a purtat războaie şi are dispute de lungă durată la frontieră cu cei doi vecini ai săi dotaţi cu arme nucleare, Pakistan şi China.

Guvernul premierului Narendra Modi a prezentat recent primul lot de elicoptere de atac fabricate în India, concepute pentru a fi utilizate în zone de mare altitudine precum Himalaya, unde trupele indiene s-au ciocnit cu forţele militare chineze în 2020. În septembrie, Delhi a lansat primul portavion fabricat în India, INS Vikrant, o piatră de hotar în eforturile autorităţilor indiene de a contracara asertivitatea militară în creştere a Chinei în regiune.

INS Vikrant, care a devenit operaţional după 17 ani de construcţie şi teste, are 262 de metri, fiind una din cele mai mari nave de război din lume.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un roi de drone ucrainene a „măcelărit” o importantă bază aeriană rusă, sediul unui regiment de aviație cu bombardiere Su-34

2 Foarte interesante amănunte!

3 Dezvăluiri de-ți stă mintea-n loc despre Coldea în presa din Albania

4 Știați că Egiptul are peste 20 de escadrile cu 5 tipuri diferite de avioane de luptă?

5 Așa o fi?