India cere turiştilor să părăsească regiunea Kashmir şi desfăşoară 10.000 de militari din cauza ameninţărilor teroriste

India cere turiştilor să părăsească regiunea Kashmir şi desfăşoară 10.000 de militari din cauza ameninţărilor teroriste

India a cerut vineri turiştilor şi pelerinilor să părăsească regiunea Kashmir din cauza unor ameninţări teroriste şi a desfăşurat forţe militare suplimentare pentru a face faţă eventualelor probleme. Armata a trimis în zonă noi efective de cel puţin 10.000 de militari, transmite AFP.

Guvernul statului Jammu-Kashmir din nordul Indiei a precizat într-un comunicat că pericolul terorist a fost semnalat de serviciile de informaţii.

Comandantul forţelor militare indiene din provincie, generalul Kanwat Jeet Singh Dhillon, a declarat că pe ruta pelerinajului hindus către Amarnath au fost găsite o puşcă cu lunetă şi o mină antipersonal produse în Pakistan. "Asta dovedeşte că pakistanezii intenţionează să atace pelerinii", a susţinut el într-o conferinţă de presă.

Regiunea muntoasă Kashmir de la poalele munţilor Himalaya este revendicată şi de Pakistan; populaţia din zonă este majoritar musulmană. După demarcaţia teritorială a fostei colonii britanice din subcontinentul indian, India şi Pakistanul s-au confruntat în două războaie pentru suveranitatea asupra regiunii, iar în prezent armatele celor două ţări trag aproape zilnic cu mortiere peste frontiera de facto din Kashmir.

Localnicii şi liderii lor politici apreciază, potrivit AFP, că măsurile suplimentare de securitate indică intenţiile guvernului naţionalist indian condus de premierul Narendra Modi de a revoca drepturile juridice speciale ale musulmanilor.

Un oficial din cadrul poliţiei a declarat sub rezerva anonimatului că membrilor forţelor de ordine li s-a recomandat să îşi ducă familiile în locuri sigure şi să îşi facă rezerve de alimente.

Mai mulţi proprietari de benzinării au afirmat că autorităţile le-au cerut să stocheze cât mai mult carburant.

Potrivit sursei din poliţie a agenţiei France Presse, este vorba de un plan de securitate în continuă schimbare, pentru contracararea unei eventuale revolte generale în Kashmir. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina