India va abroga legile agricole controversate, după un an de proteste (Modi)

India va abroga legile agricole controversate, după un an de proteste (Modi)

India va abroga trei legi controversate ale reformei agricole, după un an de proteste masive ale fermierilor nemulţumiţi, a anunţat vineri prim-ministrul Narendra Modi, într-o mişcare surprinzătoare, informează AFP şi dpa.

Anunţul survine înaintea unor alegeri-cheie în statele Uttar Pradesh şi Punjab, unde trăiesc cele mai mari comunităţi de agricultori din India.

'Am decis să abrogăm cele trei legi agricole. Vom începe procesul constituţional de abrogare a lor în sesiunea parlamentară care debutează la sfârşitul lunii', a declarat Modi, într-un discurs către naţiune.

El a explicat că, deşi legile au fost gândite în sprijinul mici fermieri, guvernul nu a reuşit să-şi convingă pe o parte dintre aceştia de beneficiile reformelor.

'Îi chem pe toţi agricultorii participanţi la manifestaţii să se întoarcă la casele lor, la familiile şi fermele lor', a adăugat el.

Grupuri de fermieri protestează din noiembrie 2020 pentru a cere retragerea legilor agricole despre care guvernul afirma că sunt necesare pentru modernizarea sectorului.

Legile, votate în septembrie 2020, erau menite să flexibilizeze reglementările privind depozitarea şi comercializarea producţiilor agricole. Fermierii se tem însă că ele vor favoriza marile corporaţii şi îi vor lăsa la mâna pieţei libere.

De atunci, mii de agricultori au campat pe şoselele de la porţile capitalei New Delhi, unde s-a constituit o reţea de solidaritate prin care le sunt livrate zilnic lemne de foc şi alimente.

'Aceasta este o mare victorie pentru fermieri. Văzându-şi şansele slabe la viitoarele alegeri din cauza acestor legi, guvernul a fost forţat să le retragă', a declarat Deepak Lamba, preşedintele Jai Kisan Andolan, un forum al protestatarilor.

Această mişcare a agricultorilor constituie una din cele mai mari provocări cu care s-a confruntat India de la venirea la putere a lui Narendra Modi în 2014. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu