Indicele de Percepție a Corupției 2015: Corupția e încă în floare, dar 2015 a prezentat umbre de speranță (Transparency)

Indicele de Percepție a Corupției 2015: Corupția e încă în floare, dar 2015 a prezentat umbre de speranță (Transparency)

Anul 2015 a arătat că oamenii care lucrează împreună pot avea succes în lupta împotriva corupției. Deși corupția este încă răspândită la nivel global, mai multe țări și-au îmbunătățit scorurile în ediția 2015 a Indicelui de Percepție a Corupției (IPC) lansat miercuri de Transparency International. În general, două treimi din cele 168 de țări din Indicele pe 2015 au avut un scor sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).

Cu toate acestea, în locuri precum Guatemala, Sri Lanka și Ghana, cetățeni activiști au muncit din greu, în grupuri și pe cont propriu, pentru a-i alunga pe corupți, trimițând un mesaj puternic, care ar trebui să încurajeze și pe alții să ia măsuri decisive în 2016, notează Transparency International într-un comunicat.

'Corupția poate fi învinsă dacă lucrăm împreună. Pentru a elimina abuzul de putere, luarea de mită și a arunca lumină asupra înțelegerilor secrete, cetățenii trebuie să le spună împreună guvernelor lor că s-au săturat. Indicele de Percepție a Corupției 2015 arată clar că corupția rămâne o problemă în întreaga lume. Dar 2015 a fost și un an în care oamenii au ieșit din nou în stradă pentru a protesta împotriva corupției. Oamenii de pe tot globul au trimis un semnal puternic către cei de la putere: este timpul de a aborda marea corupție', a declarat José Ugaz, președintele Transparency International.

În acest an, Transparency International face apel la toți oamenii să acționeze votând la unmaskthecorrupt.org . Pentru a ști ce cazuri crede publicul cel mai mult că merită atenție urgentă pentru a trimite mesajul că va fi luată atitudine împotriva marii corupții.

Brazilia a înregistrat cea mai mare scădere în indice, scăzând 5 puncte și 7 poziții până la o poziție de 76. Scandalul Petrobras aflat în desfășurare a scos oamenii în stradă în 2015 și începutul procesului judiciar poate ajuta Brazilia să oprească corupția.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro