Indonezia: Proteste împotriva noului cod penal şi a legislaţiei anticorupţie; poliţia recurge la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene

Poliţia din Indonezia a recurs marţi la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de studenţi care protestau în mai multe oraşe din ţara insulară împotriva noului cod penal şi a amendamentelor la legislaţia anticorupţie, relatează Reuters şi dpa.

Câteva mii de tineri au blocat traficul în faţa clădirii parlamentului din capitala Jakarta. În oraşul Makassar de pe insula Sulawesi protestatarii au aruncat cu pietre în forţele de ordine, iar în Medan, pe insula Sumatra, manifestanţii au vandalizat şi incendiat vehicule ale poliţiei.

Nu există deocamdată informaţii privind victime în urma acestor violenţe.

Protestele au loc după ce Camera reprezentanţilor a parlamentului indonezian a decis amânarea votului asupra noului cod penal, prevăzut pentru marţi, la solicitarea preşedintelui Joko Widodo.

Amânarea este necesară "pentru ca guvernul şi legislatorii să studieze (textul) şi să informeze mai bine publicul în legătură cu conţinutul legilor pentru ca acestea să fie mai bine înţelese de către public", a explicat preşedintele parlamentului, Bambang Soesatyo.

Şeful statului a solicitat amânarea votului tocmai din cauza protestelor de stradă împotriva schimbărilor prevăzute, despre care criticii afirmă că ar putea anula reformele democratice.

Proiectul noului cod penal prevede între altele că relaţiile sexuale consensuale în afara căsătoriei pot fi pedepsite cu până la doi ani de închisoare, iar cuplurile necăsătorite riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la şase luni. Reforma controversată mai prevede patru ani de închisoare pentru avort, cu excepţia urgenţelor medicale şi a violului, şi de asemenea pedeapsa cu închisoarea pentru practicarea magiei negre.

Totodată, insultarea preşedintelui sau a vicepreşedintelui ar urma să fie sancţionată cu până la patru ani şi jumătate după gratii.

Protestatarii mai cer guvernului să renunţe la recenta revizuire a legii de funcţionare a comisiei anticorupţie a ţării, despre care militanţii anticorupţie avertizează că ar putea slăbi drastic eficienţa acestui organism independent.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos