Indonezia: Proteste împotriva noului cod penal şi a legislaţiei anticorupţie; poliţia recurge la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene

Indonezia: Proteste împotriva noului cod penal şi a legislaţiei anticorupţie; poliţia recurge la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene

Poliţia din Indonezia a recurs marţi la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de studenţi care protestau în mai multe oraşe din ţara insulară împotriva noului cod penal şi a amendamentelor la legislaţia anticorupţie, relatează Reuters şi dpa.

Câteva mii de tineri au blocat traficul în faţa clădirii parlamentului din capitala Jakarta. În oraşul Makassar de pe insula Sulawesi protestatarii au aruncat cu pietre în forţele de ordine, iar în Medan, pe insula Sumatra, manifestanţii au vandalizat şi incendiat vehicule ale poliţiei.

Nu există deocamdată informaţii privind victime în urma acestor violenţe.

Protestele au loc după ce Camera reprezentanţilor a parlamentului indonezian a decis amânarea votului asupra noului cod penal, prevăzut pentru marţi, la solicitarea preşedintelui Joko Widodo.

Amânarea este necesară "pentru ca guvernul şi legislatorii să studieze (textul) şi să informeze mai bine publicul în legătură cu conţinutul legilor pentru ca acestea să fie mai bine înţelese de către public", a explicat preşedintele parlamentului, Bambang Soesatyo.

Şeful statului a solicitat amânarea votului tocmai din cauza protestelor de stradă împotriva schimbărilor prevăzute, despre care criticii afirmă că ar putea anula reformele democratice.

Proiectul noului cod penal prevede între altele că relaţiile sexuale consensuale în afara căsătoriei pot fi pedepsite cu până la doi ani de închisoare, iar cuplurile necăsătorite riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la şase luni. Reforma controversată mai prevede patru ani de închisoare pentru avort, cu excepţia urgenţelor medicale şi a violului, şi de asemenea pedeapsa cu închisoarea pentru practicarea magiei negre.

Totodată, insultarea preşedintelui sau a vicepreşedintelui ar urma să fie sancţionată cu până la patru ani şi jumătate după gratii.

Protestatarii mai cer guvernului să renunţe la recenta revizuire a legii de funcţionare a comisiei anticorupţie a ţării, despre care militanţii anticorupţie avertizează că ar putea slăbi drastic eficienţa acestui organism independent.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”