Indonezia suspendă unilateral cooperarea militară cu Australia

Indonezia suspendă unilateral cooperarea militară cu Australia

Indonezia a suspendat cu caracter imediat cooperarea militară cu Australia, a declarat miercuri un purtător de cuvânt militar indonezian pentru presa australiană, fără a furniza mai multe detalii, transmite EFE.

Generalul Wuryanto a confirmat măsura unilaterală în declarații pentru canalul ABC fără a da explicații despre motivele adoptării respectivei decizii și nici despre durata acesteia, semnalând doar că se datorează unor chestiuni tehnice.

"(Există) suișuri și coborâșuri în orice cooperare dintre două forțe naționale" a spus militarul.

Forțele speciale indoneziene, Kopassus, se antrenau cu cele aeriene similare australiene într-o bază din Perth. Ziarul indonezian Kompas, preluat de EFE, a relevat că un instructor al Kopassus s-a simțit ofensat de un material expus în baza de antrenament militar, apreciind că acesta insulta Indonezia și cele cinci principii fundamentale ale Pancasila, fondată în 1945 de președintele Sukarno și care constituie baza filosofică a statului indonezian.

Australia și Indonezia sunt vecini și aliați apropiați ale căror relații au suferit fluctuații după cazuri de presupus spionaj, fricțiuni comerciale și probleme legate de lupta contra imigrației ilegale.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

2 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune...

5 Uite un articol care merită citit!