Inflaţia a crescut cu 1,5% în China, în octombrie

Inflaţia a crescut cu 1,5% în China, în octombrie

Indicele preţurilor de consum (IPC), principalul indicator al inflaţiei, a crescut cu 1,5%, interanual, în China, în octombrie, în timp ce indicele preţurilor de producţie (IPP) a marcat un nou record, de 13,5%, relatează agenţia EFE.

Datele publicate miercuri de Biroul Naţional de Statistică (ONE) semnalează că IPC a crescut în octombrie cu un ritm mai mult decât dublu faţă de luna anterioară, de la 0,7% la 1,5%, peste aşteptările analiştilor.

Acest avans pune capăt unui interval de patru luni consecutive de încetinire, după creşterea din mai, când IPC a atins vârful anterior din acest an, şi de fapt, reprezintă un nou nivel maxim pentru 2021.

Comparativ cu luna precedentă, preţurile de consum s-au majorat cu 0,7 %.

În ceea ce priveşte IPP, avansul interanual a fost cu 2,8 puncte peste cel din luna anterioară şi, de asemenea, s-a situat peste ceea ce estimau experţii, ale căror previziuni erau de circa 12%.

În octombrie, pentru a doua lună consecutiv, IPP a înregistrat cea mai mare creştere din seria sa istorică.

ONE relaţionează această situaţie cu problemele de logistică de la nivel mondial, cu majorarea preţurilor la materiile prime sau cu criza energetică, care s-a tradus prin politici de raţionalizare în importante poluri industriale din ţara asiatică, începând cu mijlocul lunii septembrie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?