Influent congresmen american, declarații deosebite despre România

Influent congresmen american, declarații deosebite despre România

"Romania e plasata intr-o zona sensibila a lumii, unde agresiunea Rusiei continua sa fie o problema. SUA se bazeaza pe aliatii nostri din estul Europei, contam pe Romania si vom fi acolo sa va sustinem", a declarat joi Devin Nunes, seful Comisiei pentru Intelligence din Camera Reprezentantilor, cu ocazia decorarii de catre presedintele Iohannis.

"E o mare onoare pe care ne-o faceti, nu se intampla foarte des ca membrii Congresului sa fie recunoscuti de un sef de stat. Faptul ca v-ati facut timp sa veniti aici sa va aratati pretuirea fata de membrii legislativului este de apreciat", a mai spus Nunes, adaugand ca "sunteti reprezentat foarte bine de ambasador si suntem incantati ca ati adus aici si ceilalti membri ai echipei".

Devin Nunes este unul dintre fidelii lui Donald Trump. Membru al echipei de tranzitie a acestuia, Nunes l-a aparat constant pe Trump in fata acuzatiilor ca membri ai echipei sale ar fi avut legaturi cu Rusia. Mai mult, Nunes a facut publice informatii conform carora comunicatiilor unor membri ai echipei Trump au fost interceptate accidental de serviciile americane de informatii.

Președintele Klaus Iohannis a avut joi o serie de întâlniri cu senatori și membri ai Camerei Reprezentanților din SUA cu care a discutat despre extinderea Parteneriatului strategic dintre cele două țări și includerea României în programul Visa Waiver.

Șeful statului s-a întâlnit, la Congresul american, cu președintele pro-tempore al Senatului SUA, Orrin Hatch, senatorii Ron Johnson și Ben Cardin, precum și cu membri ai Camerei Reprezentanților — Robert Aderholt, Tim Walberg, Jackie Walorski, Devin Nunes, Col Paul Cook, Mike Rogers, Dana Rohrabacher, George Holding și Jim Banks — majoritatea membri ai Grupului de prietenie ("Caucus-ul") pentru România din Congresul american, împreună cu copreședintele grupului, Michael Turner.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, copreședintele Michael Turner i-a înmânat președintelui Klaus Iohannis o copie a declarației politice oficiale susținute joi, în plenul Camerei Reprezentanților, prin care ura bun venit în capitala SUA șefului statului român, atrăgând atenția asupra importanței României în plan regional și pentru securitatea transatlantică.

Cu prilejul acestor întâlniri, președintele Iohannis a reiterat angajamentul pentru aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. El i-a încurajat pe membrii Congresului american să realizeze cât mai multe vizite în România.

"Președintele Klaus Iohannis a subliniat capacitatea României de a contribui în mod concret la întărirea relației transatlantice, subliniind că o relație puternică dintre SUA și UE este vitală pentru viitorul comunității și civilizației democratice", se arată în comunicat.

Șeful statului a subliniat și oportunitățile concrete de extindere a cooperării Parteneriatului Strategic, în special pe palier economic, ținând cont de mediul investițional atractiv din România, care anul trecut a avut cea mai mare creștere economică din UE, dar și de posibilitatea stimulării interesului oamenilor de afaceri români pentru piața americană, care este tot mai pronunțat.

În acest context, președintele României a evidențiat și importanța realizării de progrese concrete pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Administrația Prezidențială precizează că atât senatorii, cât și membrii Camerei Reprezentanților au dat asigurări că sprijină ridicarea vizelor pentru România, arătând că există un grup de lucru bi-partizan care face toate eforturile posibile pentru găsirea unor soluții care, în limitele legislației americane curente, ar putea simplifica procesul de accedere la acest program.

Discuțiile au vizat și dimensiunea de cooperare militară și de securitate a Parteneriatului Strategic și angajamentul ambelor țări în cadrul NATO.

"Președintele Klaus Iohannis a arătat că România a devenit din beneficiar de securitate un garant și furnizor de securitate, care are abilitatea să își consolideze rolul de partener puternic al SUA în regiune. De asemenea, a punctat faptul că România și statele pe Flancul Estic al NATO se bazează pe angajamentul continuu al SUA pentru securitatea și stabilitatea regiunii", menționează Administrația Prezidențială.

Astfel, șeful statului a salutat propunerea Casei Albe de a crește bugetul Inițiativei de Reasigurare Europeană pentru anul fiscal 2018, punctând importanța acestui instrument, din perspectiva statului român, pentru consolidarea în continuare a Flancului Estic al NATO și a adresat rugămintea congresmenilor prezenți să sprijine adoptarea acestei creșteri.

La rândul lor, congresmenii americani au transmis mesaje de mulțumire și apreciere pentru România, care este considerată un prieten adevărat și un partener deosebit, pentru determinarea cu care este urmărită aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA și, în special, pentru contribuțiile țării noastre pe palier politico-militar.

"Senatorii și membrii Camerei Reprezentanților au evidențiat că rolul României este esențial într-o regiune complexă, cum este cea în care se află România, și au manifestat deosebita apreciere și gratitudine pentru contribuția României la misiunea NATO din Afganistan, pentru găzduirea sistemului anti-rachetă de la Deveselu, pe care o consideră o contribuție deosebită a țării noastre la securitatea euroatlantică, precum și pentru alocarea recentă a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare", indică Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, înalții oficiali au avut, de asemenea, un schimb de opinii referitor la alte dosare de interes pentru ambele părți, precum situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre și atitudinea agresivă a Federației Ruse, cu privire la care este necesară o atitudine de descurajare puternică, de natură să faciliteze un dialog eficient.

Cu ocazia întrevederilor la Congres, a fost organizată, la Capitoliu, și o ceremonie de decorare de către președintele Klaus Iohannis a cinci membri ai Congresului SUA cu Ordinul Național "Steaua României". Astfel, Michael Turner, co-președinte al Grupului de prieteni ai României din Congresul Statelor Unite ale Americii, Devin Nunes, președintele Comitetului pentru informații din Camera Reprezentanților, Mike Rogers, președinte al Subcomitetului pentru forțe strategice, Jackie Walorski și Robert Aderholt, membri în Grupul de prietenie pentru România au fost decorați pentru eforturile constante depuse în sprijinul aprofundării relației bilaterale de Parteneriat Strategic dintre România și SUA.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...