Info. De frica procurorilor, Meleşcanu amână să-şi trimită fiul consul în Franţa. L-a întors de pe autostradă după ce a aflat că o să fie audiat

Info. De frica procurorilor, Meleşcanu amână să-şi trimită fiul consul în Franţa. L-a întors de pe autostradă după ce a aflat că o să fie audiat

Info. De frica procurorilor, Meleşcanu amână să-şi trimită fiul consul în Franţa. L-a întors de pe autostradă după ce a aflat că o să fie audiat. Adrian Pârvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu, a plecat marţi spre Strasbourg pentru a prelua postul de consul, însă a fost întors din drum chiar de tatăl său, dezvăluie  Adevărul.

Motivul: Meleşcanu urmează să fie audiat de procurori pentru abuz în serviciu. Fiul lui Meleşcanu se va întoarce pe un loc călduţ la Senat până se liniştesc apele, abia apoi va ajunge în Franţa, pentru a ocupa sinecura diplomatică aranjată de tatăl său, susţin surse politice.

La sfârştul lunii iunie, Guvernul l-a numit pe Adrian Pârvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu, în funcţia de consul la Strasbourg, într-un lot de avansări pe criterii de nepotism. Anterior, Pârvulescu a ocupat funcţia de consul în Luxemburg. Decizia Guvernului a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnată chiar de Meleşcanu. Pe scurt, tatăl-ministru şi-a avansat în carieră fiul, fie el şi vitreg.

Legea spune că diplomaţii mai pot rămâne 90 de zile în funcţie după ce au fost rechemaţi de la post, aşa că fostul consul al României la Strasbourg, Sabin Pop, a prins toamna în Franţa. Marţi, deci cu patru zile înainte să expire termenul legal, Sabin Pop a plecat cu maşina spre Bucureşti, iar Adrian Pârvulescu a plecat la Strasbourg.

Surse diplomatice au povestit pentru „Adevărul“ că, ajuns la Budapesta, Adrian Pârvulescu a fost sunat de Meleşcanu, care i-a cerut să se întoarcă în ţară, că nu mai e consul. Motivul: săptămâna viitoare va fi audiat de procurori pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese, tocmai pentru că şi-a numit fiul consul. În vară, profesorul universitar Vasile Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, a făcut o plângere penală împotriva lui Meleşcanu, în care a reclamat faptul că nu a fost numit consul la Strasbourg, deşi, în 2016, a câştigat un concurs organizat de MAE pentru acest post.

Moment jenant la Budapesta

Drumul lui Adrian Pârvulescu spre Strasbourg nu a fost marcat doar de vestea proastă primită de la tatăl său, ci şi de un anume comic de situaţie. La hotelul din Budapesta la care a tras Pârvulescu, ca să se odihnească în drumul lung spre Franţa, s-a cazat şi Sabin Pop, fostul consul, care venea dinspre Franţa acasă, în România. Aşa că cei doi au dat cap în cap, după cum susţin surse din anturajul celor doi diplomaţi. Deşi n-a reuşit să ajungă la Strasbourg, fiul lui Meleşcanu nu rămâne pe drumuri. Se întoarce într-un post călduţ la Parlament.

Adrian Pârvulescu a fost şeful Biroului de Achiziţii Publice din Senat până în 2013. De acolo, a fost detaşat la MAE, iar ministrul de Externe de la acea vreme, Titus Corlăţean (PSD), l-a trimis consul în Luxemburg. Surse diplomatice au confirmat pentru „Adevărul“ că Adrian Pârvulescu a picat mai multe examene de intrare în diplomaţie, aşa că a rămas cu statutul de „detaşat“. Prin decizia Guvernului de a-la trimite la Strasbourg, detaşarea în Luxemburg s-a încheiat. Cum la Strasbourg n-a ajuns, dar nici în Luxemburg nu poate reveni, Pârvulescu se întoarce în funcţia de şef al Achiziţiilor Publice din Senat, instituţie condusă de Călin Popescu Tăriceanu, şeful de partid al tatălui său.

Franţa via Bucureşti

Postul va fi unul temporar. Potrivit unor surse politice, Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu va emite o nouă hotărâre prin care Adrian Pârvulescu să fie rechemat oficial de la Strasbourg. Aşadar, decizia de numire rămâne în vigoare din punct de vedere juridic. Miza e următoarea: Teodor Meleşcanu aşteaptă să treacă audierile la Parchet, apoi fiul său poate pleca liniştit la Strasbourg, tot prin detaşare. Practic, Pârvulescu îşi va începe mandatul mai târziu. Surse diplomatice susţin că e o practică obişnuită ca unii consuli să ajungă la post după o perioadă mai lungă de timp, nu neapărat după trei luni, cât prevede legea. Singurul inconvenient: „Pârvulescu îşi aranjase totul la Strasbourg, inclusiv şcoala copilului. Acum se plânge că se întoarce în România, dar până în iarnă va fi în Franţa“, au conchis surse din MAE pentru „Adevărul“. Până atunci, consulatul României la Strasbourg va fi condus de adjunctul lui Sabin Pop.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

2 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%

3 Fulgy, fiul Clejanilor, trece pe „hard” cu Bia Khalifa?

4 VIDEO „Ce să fac, mă băieți, cu banii ăștia?” / Patronul de club care se spărgea în figuri, condamnat la peste 8 ani de închisoare pentru contrabandă și…

5 „Începutul sfârșitului” / Fostul colonel FSB Igor Ghirkin, previziuni sumbre pentru trupele rusești de pe front