InfoCons: Alertă pentru 3 tipuri de măşti de protecţie neconforme existente pe piaţă

InfoCons: Alertă pentru 3 tipuri de măşti de protecţie neconforme existente pe piaţă

Asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons a publicat, vineri, o nouă alertă referitoare la existenţa pe piaţă a trei tipuri de măşti de protecţie care sunt neconforme cu reglementările autorităţilor, potrivit unui comunicat al InfoCons - Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor.

"InfoCons revine cu o nouă alertă emisă prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare şi periculoase, pentru încă 3 noi tipuri de măşti de protecţie neconforme care se adaugă la cele şapte alerte transmise anterior", se precizează în comunicatul organizaţiei transmis vineri AGERPRES.

Cel trei produse neconforme sunt: masca de filtru de particule marca PLOW, cu denumirea "Folding KN95 mask", categoria FP2, produsă în China; masca de filtru de particule cu marcă necunoscută, cu denumirea "Disposable Face Mask", produsă în China; masca de filtru de particule marca Weimeng, denumirea "KN95 Folding Protective Mask", produsă în China.

Luând în considerare alerta referitoare la acest 3 tipuri de măşti neconforme, InfoCons menţionează că în ultimele luni a atras atenţia per total asupra a 56 de modele de măşti de protecţie care nu respectă reglementările.

Purtarea măştii care acoperă nasul şi gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise. Persoanele care nu respectă obligaţia de a purta mască în spaţiile menţionate pot fi sancţionate în baza Legii nr. 55/2020, art.65, lit.H, respectiv "nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii" se sancţionează cu amendă între 500 de lei şi 2.500 de lei.

InfoCons ( www.infocons.ro ), unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, ce apără drepturile consumatorilor - membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat la începutul stării de alertă o serie de controale la operatorii economici care comercializează măşti şi mănuşi de protecţie, datele finale ale acestor verificări urmând să fie anunţate după data de 17 iulie, a anunţat joi directorul general al ANPC, Paul Anghel.

"ANPC desfăşoară o tematică de control pe măşti şi mănuşi de protecţie la nivel naţional, încă de la intrarea în starea de alertă, până la sfârşitul acesteia, iar până în prezent au fost verificaţi sute de operatori economici. Desigur că, în momentul în care această tematică se va încheia, rezultatele controalelor din cele 41 de judeţe şi ale municipiului Bucureşti vor fi centralizate şi comunicate public, aşa cum ANPC a procedat întotdeauna. După data de 17 iulie, când vom finaliza controalele pe măşti şi mănuşi de protecţie, vom prezenta datele finale", a precizat, pentru AGERPRES, Paul Anghel.

În spaţiul public au apărut recent informaţii potrivit cărora 90% dintre măştile de protecţie verificate sunt neconforme. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori / Germania se pregătește să asigure transferul a 800.000 de militari ai alianței spre Est

2 Din 2020 și până în prezent, diferența dintre PIB-ul SUA și cel chinez s-a mărit de la aproximativ 5 trilioane de dolari la 10 trilioane de dolari în …

3 De ce nu au reușit românii să facă față turcilor în evul mediu. Motivele pentru care victoriile românești se terminau cu pierderea tronului

4 VIDEO Totul despre tentativa de asasinat asupra fostului președinte al SUA / Momentul filmat în care s-a tras asupra lui Donald Trump la un miting de ca…

5 Foarte interesante amănunte!