Informație-BOMBĂ! Jandarmii nu au voie să lovească în cap sau să dea cu spray în faţă! O să înfundați pușcăria, nenorociților! DOCUMENT

Informație-BOMBĂ! Jandarmii nu au voie să lovească în cap sau să dea cu spray în faţă! O să înfundați pușcăria, nenorociților! DOCUMENT

Informație-BOMBĂ! Jandarmii nu au voie să lovească în cap sau să dea cu spray în faţă! O să înfundați pușcăria, nenorociților! 

Jandarmii care au intervenit cu o forță disproporționată vineri seară în timpul protestului diasporei și care au lovit protestatari în cap și au pulverizat sprayuri lacrimogene în fața oamenilor nu au respectat Ghidul de Intervenție Profesională, scrie Pro TV, citând regulamentul MAI.

Ghidul de Intervenţie Profesională:

Astfel, potrivit „Ghidului de Intervenţie Profesională”, editat acum 10 ani de editura Ministerului Internelor, este interzisă lovirea capului sau gâtului, care fac parte din aşa numita „zonă de acţiune roşie”.

”Zona roşie – dispusă la nivelul capului – este o zonă interzisă deoarece acţiunea în forţă asupra acesteia poate produce decesul adversarului. Evitând acţiunea asupra acestei zone se previn: riscurile traumatice mortale; contactul cu sângele adversarului (risc de îmbolnăvire hepatita C sau SIDA); producerea de echimoze, contuzii, hematoame, plăgi. În situaţii limită se poate acţiona şi asupra zonei roşii, luându-se în calcul urmările ce se pot produce în urma acestei acţiuni”, se arată la pagina 21 a ghidului.

Chiar şi în cazul celorlalte zone se specifică că „în ceea ce priveşte acţiunea asupra acestor zone trebuie reţinute următoarele două sfaturi: Sunt interzise acţiunile în forţă asupra capului sau a coloanei vertebrale! După ce ai imobilizat adversarul încetează acţiunea, traumele produse pot fi în defavoarea ta!”

Cu toate acestea, pe imaginile surprinse vineri seară în Piaţa Victoriei se poate vedea cum o persoană cu mâinile ridicate şi puse la ceafă, care nu manifestă o atitudine violentă, este lovită cu bastonul de un jandarm în zona capului.

De asemenea, doi protestatari s-au prezentat luni la Parchetul Militar acuzând că au fost loviţi în zona capului.

Mai mult, potrivit ghidului, la pagina 50 se precizează că „bastonul de cauciuc poate fi întrebuinţat atunci când celelalte mijloace şi procedee de imobilizare nu au dat rezultate”.
Ghidul indică clar, la pagina 75, cu majuscule: „ATENŢIE! CÂND EFECTUL SCONTAT SE PRODUCE PRIN FOLOSIREA BASTONULUI SE ÎNCETEAZĂ IMEDIAT APLICAREA LOVITURILOR! REGULĂ: ÎN CAZUL PRODUCERII UNOR VĂTĂMĂRI CORPORALE ADVERSARULUI I SE ACORDĂ IMEDIAT PRIMUL-AJUTOR ŞI SE RAPORTEAZĂ IERARHIC, DE URGENŢĂ, EVENIMENTUL!”

Or, tânărul care a început să fie lovit în timp ce avea mâinile ridicate a continuat să fie bătut și după ce s-a ghemuit la pământ.

Acelaşi document specifică, legat de spray-urile cu gaze lacrimogene, că nu se pulverizează în faţă. Ghidul precizează, la pagina 62, cu majuscule faptul că „NU SE PULVERIZEAZĂ SUBSTANŢA DIRECT ÎN FAŢĂ ADVERSARULUI”.

Cu toate acestea, imaginile din Piaţa Victoriei arată că jandarmii au făcut exact acest lucru.

Ghidul destinat jandarmilor specifică faptul că „distanţa eficientă de folosire este de maximum 3 metri, dar nu mai puţin de 1,5-2 metri”.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria