Informație-ȘOC! Marele dosar EADS a fost clasat de procurorii DNA! Foștii miniștri de Interne Vasile Blaga și Dan Nica scapă de acuzații.

Informație-ȘOC! Marele dosar EADS a fost clasat de procurorii DNA! Foștii miniștri de Interne Vasile Blaga și Dan Nica scapă de acuzații.

Informație-ȘOC! Marele dosar EADS a fost clasat de procurorii DNA! Foștii miniștri de Interne Vasile Blaga și Dan Nica scapă de acuzații. Contractul pentru securizarea frontierelor a fost de 750 de milioane de euro.

Dosarul EADS a fost clasat la începutul lui noiembrie, se arată într-un răspuns al DNA în transmis G4Media.ro . Foștii miniștri de Interne, vizați în dosar, potrivit unor surse G4Media.ro, Marian Săniuță din Guvernul PSD Năstase, Vasile Blaga din Guvernul Alianței DA Tăriceanu și Dan Nica din Executivul Boc I, dar și firmele care au oferit consultanță EADS printre care Fujitsu Siemens Computers a lui Claudiu Florică, Profinet a lui Dinu Pescariu, compania Midocar Consulting, casa de avocatură Boştină şi asociaţii sau firma lui Cătălin Harnagea, fostul șef al SIE de pe vremea CDR și a lui Dorin Marian, fost șef al Cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu, au scăpat de răspunderea penală.

 ”La data de 05 noiembrie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus clasarea dosarului penal la care faceți referire (EADS – n.r.), conform art. 16 alin 1, lit. b (“fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”) și c (“nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) din Codul de Procedură Penală”, arată DNA pentru  G4Media.ro .

Pe de-o parte, nu au fost probe. ”Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieșit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție și asimilate celor de corupție reținute cu ocazia începerii urmăririi penale față de faptă (in rem)”, se arată în răspunsul DNA pentru G4Media.ro.

Pe de altă parte, i-a salvat CCR. ”De asemenea, nu au fost constatate încălcări ale dispoziţiilor legislației primare (având în vedere dispozițiile Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curții Constituționale) în ceea ce priveşte procedura de încheiere a contractelor privind realizarea studiului de fezabilitate şi realizarea sistemului integrat privind frontiera de stat a României”, se arată în răspunsul DNA pentru G4Media.ro.

Așadar, indirect, DNA spune că ar fi existat posibile încălcări ale legislației secundare (alte acte normative decât legi sau ordonanțe ale Guvernului, cum ar fi hotărâri de Guvern, ordine de ministru sau regulamente interne etc. – n.r.), însă abuzul în serviciu prin încălcarea de legislație secundară a fost dezincriminat de CCR în 2016.

Cine erau vizați de dosarul EADS. Potrivit unor surse judiciare de la vârful DNA, principalii demnitarii vizați de ancheta EADS erau foștii miniștri de Interne, Marian Săniuță din Guvernul PSD Năstase (2004), Vasile Blaga din Guvernul Alianței PNL-PD Tăriceanu (2005) și Dan Nica din Guvernul Boc I (2009). Ei scapă acum de ancheta penală.

Evoluția dosarului

august 2004: European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) Germania a semnat cu Ministerul de Interne din România un contract, fără licitație, în valoare de 650 de milioane de euro pentru supravegherea și securizarea a 3.147 de kilometri de frontieră a României. Contractul a fost dat prin Hotărâre de Guvern, iar ministru de Interne era Marian Săniuță în Guvernul Adrian Năstase. România dorea să intre în Uniunea Europeană și întărirea graniţelor era o condiţie esențială. Aceasta a fost justificarea oficială a contractului.

2005: A fost demarată prima anchetă privind contractul cu EADS după ce Corpul de control al ministrului de Interne, Vasile Blaga, a făcut plângere împotriva lui Toma Zaharia, fostul număr 2 din MAI de pe vremea lui Năstase. Blaga a renegociat contractul și ar fi ajuns la o reducere de 100 de milioane de euro. „Contractul renegociat a ajuns de la 650 la 524 de milioane de euro”, a declarat Vasile Blaga pentru Digi24 în 2014.

2009: Costul contractului EADS a fost majorat cu peste 200 de milioane de euro, preţul final ajungând la 750 de milioane de euro.

”Trebuie să-l întrebaţi pe domnul Dan Nica (ministrul de Interne din 2009 – n.r.) şi pe cei care au semnat prelungirea contractului la începutul lui 2009”, a declarat Vasile Blaga pentru Digi24 în 2014.

Dan Nica a refuzat să comenteze, dar fostul său coleg de partid şi predecesor la şefia MAI, Marian Săniuţă, a venit cu o explicaţie pentru creşterea preţului. El a susţinut că actul adiţional din 2009 a fost semnat în baza cerinţelor tehnice impuse de ministrul Vasile Blaga.

„O soluţie tehnică pe care toate studiile pe care le-am avut la dispoziţie o arătau ca fiind mai scumpă. Mă rog. Şi cred că asta a şi dus în 2009 la majorarea contractului cu peste 200 de milioane de euro”, spunea Marian Săniuță, citat de Digi.

2015: procurorii DNA au reluat ancheta și s-a format dosarul 245/P/2015. Potrivit Digi24, anchetatorii aveau informații că, pentru încheierea contractului cu clauze favorabile, EADS ar fi fost condiţionată să subcontracteze o parte din servicii, în valoare de 60 de milioane de euro, către Fujitsu Siemens Computers, firma lui Claudiu Florică, unul dintre denunțătorii și apoi inculpații din dosarele Microsoft. O parte din bani ar fi trebuit să ajungă către conturile unor oficiali ai statului român, spune Digi24.

noiembrie 2016: Parchetul din München – care investiga posibile fapte de corupţie în legătură cu contractul de securizare a frontierelor României – a închis cercetările din cauza lipsei de probe. Anchetatorii germani au cercetat mai mulţi ani modul de încheiere a contractelor EADS privind modernizarea frontierelor din România şi Arabia Saudită, fiind vizaţi patru manageri ai companiei că ar fi dat mită în valoare de câteva milioane de euro pentru a obţine aceste acorduri.

Această anchetă făcută de  Digi24  conține multe amănunte interesante:



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…