INFP: „Un cutremur ca cel din 1977, dacă nu și mai puternic, va mai avea loc în Vrancea“

INFP: „Un cutremur ca cel din 1977, dacă nu și mai puternic, va mai avea loc în Vrancea“

Risc Seismic

Împlinirea a 46 de ani de la cutremurul din 1977 a fost marcată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), care a transmis că un eveniment similar va mai avea loc și că trebuie să fim pregătiți pentru acest eveniment.

Trebuie să înțelegem că un astfel de eveniment, dacă nu și mai puternic, va mai avea loc în Vrancea. Nu îl putem (deocamdată) prezice, dar indiferent de această capabilitate, tot trebuie să fim pregătiți pentru el - începând cu asigurarea siguranței clădirilor în care ne aflăm dar și cu un plan de acțiuni înainte, în timpul și după cutremur“, a transmis INFP printr-un mesaj postat pe Facebook.

Peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața cutremurul din 1977

200.000 de oameni au fost direct afectați

Seismul din 4 martie 1977, soldat cu moartea a 1.578 de oameni la nivel național, a provocat cele mai mari pierderi seismice din istoria României. 90% dintre victime au fost în București, în principal din cauza prăbușirii totale sau parțiale a 32 de clădiri - majoritatea fiind construite în perioada interbelică, arată INFP. 11.321 de persoane au fost rănite, dintre care 7598 în București . 32.900 de locuințe au fost avariate grav iar 182.000 au fost mai puțin avariate, la nivel național

200.000 de oameni au fost direct afectați, 350.00 de familii rămânând fără adăpost. Cutremurul vrâncean a avut magnitudine 7,4 Mw și s-a produs la 94 km adâncime.

Hartă interactivă cu zonele sensibile în caz de cutremur

INFP a publicat și harta interactivă „Riscul seismic al Bucureștiului”, dar datele publicate nu sunt cele definitive. „Datele prezintă inevitabil o imagine parțială a situației. Pe hartă sunt trecute doar clădirile expertizate individual, cu grad ridicat de vulnerabilitate seismică, conform listei publice AMCCRS”.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...