INHGA: Atenționări Cod portocaliu și Cod galben de inundații pe râuri din sud-est, pe parcursul zilei de vineri

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o serie de atenționări Cod portocaliu și Cod galben de inundații, valabile pe durata acestei zile în mai multe bazine hidrografice.

Astfel, până la ora 9:00, va fi Cod portocaliu de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație pe afluenții de stânga ai Buzăului aferenți sectorului aval S.H. Nehoiu (județul Buzău), dar cu probabilitate și intensitate mai mare de producere pe unele râuri din bazinele hidrografice Slănic și Câlnău.

Tot Cod portocaliu de inundații va fi până la ora 14:00 pe râurile mici din județul Constanța, unde, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele hidrografice: AgiCabul, Tibrin și Albești.

Pe de altă parte, până la ora 9:00, va fi în vigoare o atenționare Cod galben creșteri ale debitelor și nivelurilor cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe afluenții Buzăului aferenți sectorului aval Acumularea Siriu (județele Buzău și Covasna), Călmățui (județele Buzău și Brăila), Putna — bazin superior amonte S.H. Colacu și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Vrancea) și Râmnicu Sărat — bazin superior (județele Buzău și Vrancea). De asemenea, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Niscov, Slănic, Câlnău, Tișița, Coza și Năruja (bazin superior).

Hidrologii menționează că, până la ora 12:00, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râuri mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea), însă fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare până la ora 10:00 pe râurile din sudul și estul județului Constanța.

Atenționările au fost transmise către: Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Buzău — Ialomița, Siret și Dobrogea — Litoral, respectiv Sistemele de Gospodărire a Apelor: Buzău, Covasna, Brăila, Vrancea, Buzău, Constanța și Tulcea.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

4 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

5 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!