INHGA: Atenționări Cod portocaliu și Cod galben de inundații pe râuri din sud-est, pe parcursul zilei de vineri

INHGA: Atenționări Cod portocaliu și Cod galben de inundații pe râuri din sud-est, pe parcursul zilei de vineri

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o serie de atenționări Cod portocaliu și Cod galben de inundații, valabile pe durata acestei zile în mai multe bazine hidrografice.

Astfel, până la ora 9:00, va fi Cod portocaliu de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație pe afluenții de stânga ai Buzăului aferenți sectorului aval S.H. Nehoiu (județul Buzău), dar cu probabilitate și intensitate mai mare de producere pe unele râuri din bazinele hidrografice Slănic și Câlnău.

Tot Cod portocaliu de inundații va fi până la ora 14:00 pe râurile mici din județul Constanța, unde, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele hidrografice: AgiCabul, Tibrin și Albești.

Pe de altă parte, până la ora 9:00, va fi în vigoare o atenționare Cod galben creșteri ale debitelor și nivelurilor cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe afluenții Buzăului aferenți sectorului aval Acumularea Siriu (județele Buzău și Covasna), Călmățui (județele Buzău și Brăila), Putna — bazin superior amonte S.H. Colacu și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Vrancea) și Râmnicu Sărat — bazin superior (județele Buzău și Vrancea). De asemenea, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Niscov, Slănic, Câlnău, Tișița, Coza și Năruja (bazin superior).

Hidrologii menționează că, până la ora 12:00, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râuri mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea), însă fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare până la ora 10:00 pe râurile din sudul și estul județului Constanța.

Atenționările au fost transmise către: Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Buzău — Ialomița, Siret și Dobrogea — Litoral, respectiv Sistemele de Gospodărire a Apelor: Buzău, Covasna, Brăila, Vrancea, Buzău, Constanța și Tulcea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante