Înotătoarele transsexuale nu pot concura în probele feminine, a decis FINA

Înotătoarele transsexuale nu pot concura în probele feminine, a decis FINA

Decizia, luată după votul pozitiv al 71 la sută din cele 152 de federaţii la Campionatele Mondiale de la Budapesta, vine după un raport al comisiei ştiinţifice a FINA, conform căruia sportivele transgen au un avantaj semnificativ faţă de cele cisgen, chiar şi după reducerea nivelului de testosteron prin medicaţie.

Într-un document de 34 de pagini, FINA a explicat că sportivii transsexuali bărbat-femeie pot concura în probele feminine doar dacă nu au trăit pubertatea masculină dincolo de faza Tanner II sau înainte de vârsta de 12 ani”.

“Trebuie să protejăm drepturile sportivilor noştri de a concura, dar şi să existe o concurenţă corectă la competiţii, în special la feminin”, a declarat preşedintele FINA, Husain al-Musallam.

FINA a promis că va crea un grup de lucru pentru stabilirea unei categorii “open” pentru sportivele transgen la unele competiţii.

În urmă cu câteva luni, au apărut controverse în nataţie după ce Lia Thomas, care până în urmă cu doi ani se numea Will Thomas, a devenit primul înotător transgender care s-a impus în campionatul universitar american de nataţie la feminin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante