INS: Inflația anuală se menține în teritoriu negativ, la minus 3,5%, în luna mai

INS: Inflația anuală se menține în teritoriu negativ, la minus 3,5%, în luna mai

Inflația anuală rămâne în teritoriu negativ și în luna mai, la minus 3,5%, fiind în coborâre de la minus 3,3% în aprilie, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS).

"Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 3,5% în luna mai 2016 comparativ cu luna mai 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) scăderea a fost de—3%", arată INS.

În luna mai 2016, ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor, comparativ cu aprilie 2015, este de 66,9%, cele care au avut creșteri cuprinse în intervalul 0 — 2,5% dețin o pondere de 19,8%. Mărfurile și serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% dețin o pondere de 13,3%.

Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2015 — mai 2016) față de precedentele 12 luni (iunie 2014 — mai 2015), calculată pe baza IPC, este de—2,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de—1,7%.

În mai 2016, față de mai 2015, prețurile de consum au scăzut la grupa mărfurilor alimentare cu 7,57%, la cele nealimentare cu 1,23%, iar la servicii cu 0,62%.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru acest an, la 0,6%, mai puțin cu 0,8 puncte procentuale față de estimarea anunțată în februarie, potrivit Raportului trimestrial asupra inflației.

În acest context, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în scădere la 0,9% proiecția de inflație pentru sfârșitul acestui an, de la 1,8% cât a estimat în prognozele anterioare (de toamnă și de iarnă).

Potrivit prognozei de primăvară, inflația medie anuală a fost, de asemenea, revizuită în scădere, la minus 0,7%, față de 0% în prognoza de iarnă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

2 Un fost senator PSD îl dezbracă de secrete pe liderul PSD / „Diploma lui Ciolacu este falsă, cel mai probabil. E…

3 ULTIMA ORĂ Alegerea lui Iordache este nulă? Pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ sunt necesa…

4 „Noul” PNL / Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea …

5 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…