INS: Mai mult de jumătate dintre salariații români lucrează seara, noaptea sau în week-end

INS: Mai mult de jumătate dintre salariații români lucrează seara, noaptea sau în week-end

Peste jumătate din totalul populației ocupate, respectiv 52,7%, lucrează în perioade atipice, precum seara, noaptea sau în zilele de week-end, a declarat, joi, Diana Popa, expert în cadrul Institutului Național de Statistică (INS), care a prezentat rezultatele unei anchete realizate pe piața muncii din România.

"Munca atipică se referă la activități desfășurate seara, noaptea, sâmbăta, duminica sau în schimburi. Trebuie să precizăm că această întrebare este una cu un răspuns multiplu, deci o persoană poate să se încadreze în mai mult decât o singură categorie și întrebarea se referă la ultimele patru săptămâni precedente interviului, astfel că nu este neapărat necesar ca persoanele să efectueze o muncă atipică în mod obișnuit", a spus Popa, în cadrul unei dezbateri pe tema timpului de lucru.

Astfel, 52,7% dintre respondenți, adică din totalul populației ocupate, au declarat că au lucrat în perioade atipice ale zilei, precum seara, noaptea, sâmbăta sau duminica, iar 25,8% au declarat că au lucrat în schimburi.

"Pe categorii, aproape 50% din totalul populației ocupate a declarat că lucrează sâmbăta și 12% lucrează noaptea, dar am menționat că o persoană se poate încadra în mai multe categorii, adică poate lucra atât sâmbăta, cât și noaptea", a adăugat Popa.

În ceea ce privește programul obișnuit de lucru, media în România este de 39,8 ore pe săptămână. Sub medie sunt cei din agricultură, care lucrează doar 35,6 ore, pe când salariații din industrie, construcții și servicii muncesc mai mult decât media statistică.

"În privința tipologiei programului de lucru al salariaților, aproape 90% dintre respondenți au declarat că au program fix, iar ora de începere și de terminare a programului de lucru este stabilită exclusiv de către angajator, iar salariatul nu are posibilitatea de a varia deloc programul de lucru. Mai puțin de 10% pot avea o variație a programului de lucru", a mai spus reprezentantul INS.

INS realizează această anchetă pe piața muncii trimestrial, începând cu anul 1996, iar datele sunt colectate prin interviu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale