INS: Volumul lucrărilor de construcţii, în scădere cu 0,6% în primele două luni

INS: Volumul lucrărilor de construcţii, în scădere cu 0,6% în primele două luni

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele două luni din 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie brută, cu 0,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

Potrivit INS, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total, cu 0,6%. Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-5,7%). În schimb, lucrările de construcţii noi au crescut cu 2%.


Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale (-12,8%) şi la clădirile rezidenţiale (-5,6%). Pe de altă parte, construcţiile inginereşti au crescut cu 11,2%.


Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 2%, scădere înregistrată astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,8%), lucrările de reparaţii capitale (-5,7%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,6%). Totodată, pe obiecte de construcţii, scăderi au avut loc la clădirile rezidenţiale (-15,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (-12,8%). În schimb, construcţiile inginereşti au crescut cu 8,6%.

De asemenea, datele INS arată că, în februarie 2021 comparativ cu ianuarie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 30,4%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+33,4%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+32,7%) şi la lucrările de construcţii noi (+29,4%).

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: clădirile nerezidenţiale (+53,2%), clădirile rezidenţiale (+29,5%) şi construcţiile inginereşti (+19,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 2,3%, creştere înregistrată la lucrările de reparaţii capitale (+11,7%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+4,6%) şi la lucrările de construcţii noi (+2,7%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 1,0% şi la clădirile rezidenţiale cu 0,4%. În schimb, clădirile nerezidenţiale au crescut 26%.

În luna februarie 2021 comparativ cu februarie 2020, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 3,3%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi (+6,9%), în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 5,2%, respectiv cu 1,1%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+9,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+3,2%). În schimb, clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 5,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 1%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi (+3,5%).

Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 13,7%, respectiv cu 2,1%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+8,3%). Totodată, clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 13,9%, respectiv cu 5,4%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...