INSCOP: Aproape jumătate dintre români consideră SUA principalul aliat în cazul unor amenințări

Aproape jumătate dintre români (49,7%) consideră Statele Unite ale Americii drept principalul aliat al țării noastre în cazul unor amenințări la adresa siguranței naționale, se arată într-un sondaj realizat de INSCOP, transmis joi AGERPRES.

Sursa foto: inscop.ro

La o distanță apreciabilă se află Germania (9,2%), Franța (4,5%), Republica Moldova (3,5%), Marea Britanie (2,4%), Italia (1,7%), China (0,9%), Polonia (0,3%) și Spania (0,2%). Conform cercetării, 27,5% din populație nu știe sau nu răspunde la această întrebare.

''Alegerea românilor este firească în contextul în care țara noastră are încheiat cu SUA un parteneriat strategic, iar Washingtonul și-a întărit prezența militară în regiune după izbucnirea crizei din Ucraina'', susțin realizatorii cercetării sociologice, într-un comunicat de presă.

În ceea ce privește simpatia, deși de multe ori o critică, cei mai mulți dintre români (85,4%) au sentimente mai degrabă pozitive pentru țara lor, mai relevă datele sondajului.

De o simpatie ridicată, apropiată de cea a României, se bucură și statele care reprezintă principalele destinații pentru imigrația românească. Astfel, 83,5% dintre respondenți au sentimente mai degrabă pozitive pentru Italia, 83% pentru Spania și 82,3% pentru Marea Britanie.

Urmează Olanda și Franța, care se bucură de sentimente mai degrabă pozitive din partea a 78,7% dintre respondenți, respectiv 78%. 77,8% dintre români declară că au sentimente mai degrabă pozitive pentru SUA. Japonia este asociată cu un sentiment mai degrabă pozitiv de 77,3% din populație, Grecia de 76,4%, Polonia de 74,5%, Germania de 73,7%, Austria de 72,6% și Belgia de 72,1%.

Republica Moldova este cea mai simpatizată țară dintre statele vecine României, 71,7% dintre români având sentimente mai degrabă pozitive. Urmează Israelul cu 53,5%, China cu 53,2%, Bulgaria — 51,1%, Turcia — 51% și Serbia cu 50,6%. 39,3% dintre români au sentimente mai degrabă pozitive față de Ucraina, iar 38,5% față de Ungaria. De asemenea, 27,9% dintre respondenți declară că au sentimente mai degrabă pozitive față de Rusia.

Țările pe care românii le privesc cu cea mai puțină simpatie sunt Siria — cu 17,5% și Iran cu 16,5%.

Sondajul ''Barometrul INSCOP — Adevărul despre România'' a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul, în perioada 21 — 28 martie 2016, pe un eșantion de 1.063 de persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eșantionului este multi-stratificat, probabilistic.

AGERPRES/(AS — autor: Cristina Tatu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

5 Hai cu pușcăria! / Codrin Ștefănescu, citat vineri, ca suspect, la DIICOT!

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici