Institutul "Cantacuzino" - 100 de ani de la înfiinţare; la ceremonie participă preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu

Institutul "Cantacuzino" - 100 de ani de la înfiinţare; la ceremonie participă preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" organizează, joi, o ceremonie cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţare, la care vor participa preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu.

Potrivit MApN, manifestarea, care marchează debutul seriei de activităţi "Anul Centenarului Institutului 'Cantacuzino"', cuprinde o ceremonie militară de decorare, dezvelirea unei plăci jubiliare şi alocuţiuni ale invitaţilor.

De asemenea, va fi prezentat filmul aniversar "Pecete pentru viaţă", realizat de Studioul Cinematografic al Armatei.

Institutul "Cantacuzino" a fost înfiinţat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri şi Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino".

Profesorul Cantacuzino fondase şi conducea Laboratorul de Medicină Experimentală încă din 1901, de când fusese numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Acest laborator, pe lângă activităţile didactice şi ştiinţifice, a avut drept sarcină, în 1904, aceea de a prepara serul antistreptococic şi serul antidizenteric, două premiere pe atunci, de strictă necesitate pentru medicina românească.

De-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, în Institutul 'Cantacuzino' s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei şi ştiinţelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri şi seruri terapeutice, specialiştii săi fiind implicaţi în activităţi de sănătate publică, de supraveghere epidemiologică a teritoriului, de documentare şi pregătire a personalului medical de specialitate, potrivit prezentării de pe site-ul instituţiei.

Institutul "Cantacuzino" are o serie de colaborări cu institute şi universităţi din Franţa, Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina etc.

Institutul editează revista în limba engleză Romanian Archives of Microbiology and Immunology. Publicaţia a fost fondată de profesorul Ion Cantacuzino în anul 1923.

Din 2017, institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătăţii în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, sub denumirea de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", cu scopul de a-l revigora şi a se relua producţia de vaccinuri şi de alte produse prin care a fost renumit. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...