Insula superbă din Mediterana care dă 15.000 de euro celor care vor să-i devină locuitori. Care sunt condițiile

Insula superbă din Mediterana care dă 15.000 de euro celor care vor să-i devină locuitori. Care sunt condițiile

Deși insula italiană Sardinia — a doua ca mărime din Marea Mediterană — are numeroase plaje cu nisip, cer albastru și ape cristaline, paradisul sardinian se confruntă cu o scădere a numărului populației rurale, deoarece tinerii localnici emigrează în străinătate pentru a lucra.

Sardinia /Foto Arhivă / Shutterstock

Pentru a combate acest exod, guvernul a alocat 45 de milioane de euro pentru grantul de relocare, suficient pentru a acoperi 3.000 de granturi.

Desigur, există câteva condiții care trebuie întrunite pentru eligibilitatea grantului.

În primul rând, cei care vor să se mute trebuie s-o facă într-o municipalitate din Sardinia cu o populație de mai puțin de 3.000 de locuitori.

De asemenea, banii trebuie folosiți pentru cumpărarea sau renovarea unei locuințe. Grantul nu poate depăși jumătate din costul total al casei sau al renovării, iar guvernul nu va oferi întotdeauna întreaga sumă de 15.000 de euro.

În cele din urmă, beneficiarii trebuie să locuiască pe noua proprietate cu normă întreagă și trebuie să-și înregistreze drept domiciliu permanent noua locuință din Sardinia în termen de 18 luni de la sosire.

Populația din Italia îmbătrânește, astfel că vârsta medie a italienilor este de aproximativ 46 de ani, cifră care urmează să crească la aprox. 51 de ani până în 2050.

Se estimează că populația totală va scădea cu aproape 20% până în 2070, de la 59,55 milioane la 47,6 milioane, scrie Euronews.

Problema este deosebit de gravă în zonele rurale ale țării.

Președintele Sardiniei, Christian Solinas, a spus că granturile îi vor încuraja pe tineri să rămână în Sardinia sau să se mute pe insulă.

„Datorită acestor contribuții la primele case, [Sardinia] devine un teren fertil pentru cei care se vor muta acolo sau vor decide să-și întemeieze o familie”, a spus el.

„Nu poate exista creștere fără o reală îmbunătățire a teritoriilor, a centrului și a zonelor mai defavorizate... Am creat condițiile pentru ca tinerii să decidă să rămână și să dezvolte țesutul economic al celor mai fragile teritorii.”

Cu peste 500 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani , Sardinia are una dintre cele mai mari concentrații de centenari din lume, aproximativ 33 la fiecare 100.000 de locuitori.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria