Întâlnire secretă convocată de Ciolacu pentru schimbarea lui Dăncilă. Tudose și Grindeanu, la masa negocierilor pentru șefia PSD

Întâlnire secretă convocată de Ciolacu pentru schimbarea lui Dăncilă. Tudose și Grindeanu, la masa negocierilor pentru șefia PSD

Sorin Grindeanu și Mihai Tudose sunt implicați în jocurile pentru supremație în PSD, cei doi jucând în tabăra lui Marcel Ciolacu. Președintele Camerei Deputaților este presat să își anunțe intenția de a prelua șefia partidului, mai mulți lideri de organizații cerându-i acest lucru, dezvăluie jurnalistul Cristian Andrei pe  Europa Liberă .

Mai mulți șefi de organizații au fost convocați de Marcel Ciolacu în această seară la o întâlnire informală în care se va stabili strategia pentru Comitetul Executiv, convocat marți de Viorica Dăncilă. Președintele Camerei Deputaților vrea să vadă pe câte voturi se poate baza în ședința decisivă privind înlăturarea Vioricăi Dăncilă din fruntea PSD.

Liderii de organizații îi cer lui Ciolacu să-și asume conducerea partidului și să renunțe la atitudinea diplomată avută în timpul campaniei electorale. Printre șefii de organizații care îl susțin pe Ciolacu se numără Paul Stănescu, Claudiu Manda, Radu Moldovan, Dragoș Benea, Ionel Arsene, dar și Olguța Vasilescu, șefa campaniei prezidențiale. Alți lideri cu notorietate precum Marian Oprișan și Dumitru Buzatu nu au ieșit până acum cu poziții tranșante, dar și ei își doresc schimbarea Vioricăi Dăncilă.

Sorin Grindeanu și Ionel Arsene s-au întâlnit după prânz cu Marcel Ciolacu, chiar în biroul acestuia din Parlament.

„​Mâine trebuie să ieșim din CEX cu decizia luată, iar Dăncilă să nu mai fie președinte PSD", este opinia unui lider de organizația apropiat de Marcel Ciolacu.

O variantă de lucru în tabăra Ciolacu-Stănescu o reprezintă retragerea forțată a Vioricăi Dăncilă din fruntea partidului și preluarea funcției de președinte interimar de către Marcel Ciolacu. Acest lucru se poate decide mâine prin vot în Comitetul Executiv. În acest caz, Ciolacu a spus că se poate amâna Congresul până în luna februarie, iar conducerea partidului să fie una colectivă.

În viitoare structure de conducere s-ar putea regăsi nume precum Gabriela Firea, Niculae Bădălău, Paul Stănescu, Dragoș Benea sau Claudiu Manda.

Dacă Viorica Dăncilă refuză să-și depună mandatul, se poate ajunge la organizarea rapidă a unui Congres pentru șefia PSD.

Marcel Ciolacu le-a spus colegilor de partid că este decis să-și asume funcția de președinte PSD, dar înainte de a face anunțul oficial trebuie să fie sigur că are de partea sa o majoritate în partid. În urmă cu o lună, Ciolacu a adunat în biroul său din Parlament aproape 30 de șefi de organizații, la discuții vorbindu-se despre o înțelegere care urmează să îi fie propusă Vioricăi Dăncilă după prezidențiale pentru a renunța la funcția deținută.

Viorica Dăncilă a anunțat imediat după înfrângerea în fața lui Klaus Iohannis că nu este dispusă să-și dea demisia din fruntea partidului. Cu toate acestea, susținătorii lui Ciolacu speră să o convingă printr-un vot majoritar în CEX că este necesară o astfel de abordare. Printre cei vizați de schimbări sunt și Mihai Fifor, secretarul general al PSD, dar și Eugen Teodorovici, președintele executiv.

Planul debarcării Vioricăi Dăncilă a fost făcut însă cu mult înainte ca aceasta să piardă alegerile prezidențiale.

Surse din PSD susțin că și Viorica Dăncilă va încerca să negocieze cu cei care i-au rămas fideli și după înfrângere. Mai mult, ea se poate baza în CEX și pe voturile apărute peste noapte prin transformarea liderilor de sindicat în vicepreședinți PSD.

Negocieri la Bruxelles și București cu Tudose și Grindeanu

Negocierile pentru viitorul președinte al PSD s-au purtat la București, dar și la Bruxelles, ele începând cu mult timp înainte ca Viorica Dăncilă să înregistreze cel mai slab scor din istoria partidului la prezidențiale. Mai mulți lideri social-democrați și-au dat seama că deznodământul bătăliei pentru Cotroceni nu le va oferi multe surprize și au demarat discuții despre cine trebuie să preia partidul.

În aceste negocieri nu au fost implicați doar lideri PSD, ci și foști membri ai acestui partid. Printre cei mai activi în acest sens au fost europarlamentarul Mihai Tudose, dar și fostul premier Sorin Grindeanu, ambii cu un rol determinant în negocierile interne din PSD.

Relația de prietenie între Marcel Ciolacu și Mihai Tudose este cunoscută în partid, cei doi dezvăluind că petrec vacanțele împreună și sunt buni prieteni de familie. Ciolacu a fost vicepremier fără portofoliu în guvernul Tudose, iar, în ianuarie 2018, Tudose afirma că va pleca din guvern dacă va pleca Ciolacu. Un alt moment în care cei doi s-au ajutat reciproc a fost în momentul votului pentru șefia Camerei, Mihai Tudose făcând un lobby puternic în ProRomânia pentru a aduna voturi în favoarea prietenului său.

După plecarea lui Tudose din PSD, relațiile lor au rămas la fel de bune. Ajuns europarlamentar, Mihai Tudose a negociat cu Claudiu Manda, președintele PSD Dolj, și cu Dragoș Benea, vicepreședinte PSD și președinte al organizației Bacău, susținerea lui Marcel Ciolacu pentru prima poziție în partid. Aceste negocieri au avut loc la Bruxelles, iar Viorica Dăncilă aflase de planul pus la cale împotriva sa.

De altfel, la ultima ședință a Comitetului Executiv, a existat un schimb dur de replici între Manda și Dăncilă, candidata PSD părăsind sala de ședinței din cauza stării tensionate în care ajunsese ședința.

În țară, un alt nume implicat în negocierile pentru șefia PSD este cel al lui Sorin Grindeanu, președintele ANCOM. Chiar dacă funcția pe care o deține nu îi permite să fie membru al unui partid politic, Grindeanu a avut discuții cu cei din PSD, dar și cu cei din ProRomânia, el acționând ca un mediator între cele două tabere. După alegerile prezidențiale au apărut mai multe mesaje privind unitatea stângii în perspectiva alegerilor locale și parlamentare. Grindeanu a fost văzut de multe ori în biroul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de fiecare dată motivând că are discuții legate de funcția deținută.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...