Inteligența artificială l-a învins pe un campion coreean la jocul de Go în prima partidă din competiție

Inteligența artificială l-a învins pe un campion coreean la jocul de Go în prima partidă din competiție

AlphaGo, un program de calculator dezvoltat de Google special pentru jocul de Go, l-a învins pe campionul sud-coreean Lee Se-dol în prima partidă a unui meci care cuprinde cinci partide, desfășurată la Seul, miercuri, și a reușit să o facă într-o manieră categorică, având nevoie de doar 2 ore pentru a câștiga jocul, conform DPA și AFP.

Inteligența artificială a recurs la strategii prin care și-a întărit propriile grupuri de piese de pe tablă, căutând în același timp să identifice și să speculeze slăbiciunile pozițiilor adversarului uman, 'la fel cum ar face și un foarte bun jucător uman de Go", după cum a remarcat comentatorul meciului, Michael Redmond.

Încă de marți, după ce s-a întâlnit cu echipa de programatori ai AlphaGo, pentru a pregăti meciul, campionul de Go Lee Se-dol a recunoscut: "Dacă fac vreo greșeală, aș putea să pierd".

Jucătorul profesionist de Go în vârstă de 33 de ani luptă pentru un premiu de 1 milion de dolari. Înaintea primei partide din meci șansele celor doi combatanți erau evaluate a fi aproximativ egale de către casele de pariuri.

Regulile jocului Go, originar din China, sunt în principiu simple: cei doi jucători încearcă să cucerească spații pe tabla construită sub forma unui caroiaj de 19 linii și 19 coloane, folosind piese albe și negre care se așează la intersecțiile dintre linii și coloane.

Programl AlphaGo a fost produs de divizia DeepMind AI aparținând Google și este conceput să prevadă cele mai probabile mutări ale oponentului uman și să reacționeze în consecință. În luna octombrie acest program a câștigat un meci de cinci partide împotriva lui Fan Hui, un jucător european de top care este însă poziționat mult sub Lee Se-dol în ierarhia internațională.

Cele cinci partide ale meciului dintre Lee și AlphaGo se desfășoară în perioada 9 — 15 martie, la Seul și sunt transmise live pe un stream de YouTube.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”