Interesante amănunte...

Interesante amănunte...

Micuța și pașnica națiune a Moldovei va fi în curând târâtă în războiul dintre Ucraina și Rusia. Motivele geopolitice istorice și actuale sunt în joc și sunt aplicate împotriva frontului estic al Rusiei, care se lărgește și se deplasează spre vest. Cu toate acestea, regiunea din sudul Ucrainei, de la Odesa până la Transnistria moldovenească, este cea care ar putea declanșa o escaladare spre un război mondial.

Armata ucraineană (AFU) care luptă în prezent împotriva armatelor combinate ale Forțelor Armate Ruse (RAF), ale armatelor Republicilor Populare Donețk și Luhansk (RPD și RPL) și ale milițiilor din Donbas sunt pentru moment destul de ocupate în nord-est. Cu toate acestea, cu Mariupol acum ferm sub control rusesc și cu frontul sudic de la Mykolayiv și Kherson în mod cert în dispută, atentia acestui război se va îndrepta în curând spre sud, la doar o sută de mile spre Moldova. În afară de pace, Rusia și Ucraina/NATO nu au de ales în legătură cu această tragedie strategică în desfășurare. Dar, există mai mult decât acești trei jucători evidenți în acest război. De asemenea, este important și triumviratul suplimentar al Moldovei, regiunea sa disputată Transnistria și, de asemenea, România, care se vor combina în curând în acest cazan regional, scrie The Unz Review .

Transnistria este o fâșie lungă și subțire de pământ care urmează râul Nistru de-a lungul graniței cu Ucraina, înainte de a se îngusta într-o vale fluvială puțin adâncă și lată de kilometri, care se îndreaptă până în golful uriaș de 40 de kilometri lungime care își are intrarea la podul feroviar Zatoka, pe coasta Mării Negre. Această regiune transnistreană este deosebită, deoarece Moldova își revendică dreptul de proprietate asupra ei, dar cei 400.000 de locuitori de acolo sunt, din punct de vedere cultural și etnic, mai mult aliniați la Rusia și au purtat un război împotriva Moldovei în 1992 pentru a-și demonstra punctul de vedere. Rusia a efectuat exerciții militare în această regiune chiar recent, pe 2 februarie anul acesta. Pretextul este că prezența rusă este esențială pentru a-și proteja cetățenii din zonă și pentru a menține pacea între moldoveni și transnistreni. Începând cu această săptămână, acest pretext a luat sfârșit.

Transnistria: Legătura cu România

Pentru a înțelege noua amploare a acestui război, este important să trecem în revistă istoricul revendicărilor și confiscărilor teritoriale privind mica Moldovă și împrejurimile sale. Moldova este un teritoriu revendicat istoric de România până la începerea controlului imperial rusesc și sovietic din 1812 până în 1991. Transnistria înseamnă "dincolo de Nistru", granița fluvială naturală care desparte Moldova și o parte din nord-estul României de Ucraina. Transnistria a rămas sub control sovietic în perioada dintre cele două războaie mondiale.

Chiar înainte ca Gorbaciov să renunțe la Uniunea Sovietică, Transnistria, ca regiune, a încercat să se separe de Moldova din cauza venirii subite la putere a naționaliștilor români în capitala Chișinău. Acest lucru a îngrijorat pe bună dreptate numeroasele popoare slave din regiune, care se temeau pentru drepturile, identitatea și siguranța lor actuală. Animozitatea sudului moldovenesc față de nordul de etnie rusă este similară aici cu jumătățile est-vest ale Ucrainei în prezent. Războiul scurt din 1992 de fapt nu s-a încheiat niciodată în mod oficial. În schimb, a rezultat un armistițiu de inspirație rusă, combinat cu introducerea a 500 de "pacificatori" ruși.

Termenul "Transnistria" a fost inventat pentru prima dată în 1989 de Leonida Lari ca parte a unui slogan electoral pentru partidul politic Frontul Popular din Moldova. Cu toate acestea, originea Transnistriei poate fi urmărită mai departe, până la Republica Socialistă Sovietică Autonomă Sovietică Moldovenească, care a fost formată în 1924 ca parte a RSS Ucraineană. Cu toate acestea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a luat părți din ASSR moldovenească și, de asemenea, o bucată din Basarabia Regatului României. Începând din 1940, această combinație a devenit cunoscută sub numele de Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.

România nu a fost mulțumită

În 1941, după ce forțele Axei, din care făcea parte și România, au invadat Uniunea Sovietică, armata germană a învins trupele sovietice de acolo și a ocupat țara. Dintr-o dată, România a controlat întreaga zonă dintre râurile Nistru și Bugul de Sud, inclusiv orașul de coastă Odessa, care a fost declarat capitală. Această versiune lărgită a Transnistriei a devenit casa pentru 200.000 de locuitori vorbitori de limbă română, în timp ce administrația română din Transnistria încerca să stabilizeze situația din zonă în cadrul unui proces de românizare.

În timpul acestei ocupații românești din 1941-1944, aproximativ 150.000 - 250.000 de evrei ucraineni și români au fost deportați în Transnistria. Se pare că majoritatea au fost fie executați, fie au murit din alte cauze în ghetourile și lagărele de concentrare ale acestui stat național românesc. Pe măsură ce cel de-al Doilea Război Mondial se încheia, Armata Roșie a avansat din nou în zonă în 1944. Autoritățile sovietice au executat, exilat sau întemnițat sute de locuitori români din RSS Moldovenească pentru crimele lor împotriva etnicilor ruși sau pentru colaborarea cu ocupanții români.

Ca un precursor al înființării oficiale a Transnistriei, Mișcarea Yedinstvo (Unitate), a fost înființată de populația slavă din Moldova pentru a încerca să obțină un statut egal atât pentru ruși, cât și pentru moldoveni. Compoziția etnică și lingvistică a Transnistriei diferă semnificativ de cea mai mare parte a restului Moldovei. Ponderea etnicilor ruși și ucraineni este deosebit de mare și reprezintă majoritatea populației. Mulți moldoveni din afara Transnistriei vorbesc încă limba rusă ca limbă maternă.

Violența a escaladat brusc în octombrie 1990, când Frontul Popular Moldovenesc a făcut apel la voluntari pentru a forma miliții armate pentru a opri un referendum de autonomie în Găgăuzia. Această altă subregiune a Moldovei a avut și are o pondere și mai mare de minorități etnice rusești și ucrainene. Ca răspuns la Moldova, în Transnistria s-au format miliții de voluntari. Deja, în aprilie 1990, mulțimi naționaliste moldovenești au atacat membri ai parlamentului de etnie rusă, în timp ce poliția moldovenească a refuzat să intervină sau să restabilească ordinea.

Încăierările izolate au degenerat în război începând cu 2 martie 1992, când a început o acțiune militară concertată între Moldova și Transnistria. Luptele s-au intensificat pe parcursul acelei primăveri, până când fosta Armată a 14-a sovietică a Gărzilor a intrat în conflict. Se pare că aceste trupe au deschis focul împotriva forțelor moldovenești, ucigând peste 700 de persoane. De atunci, a prevalat armistițiul omniprezent care a rezultat cu Moldova. Chișinăul exercită puțin control sau influență efectivă asupra autorităților transnistrene. Acordul de încetare a focului, semnat la 21 iulie 1992, a fost menținut până în prezent.

Acordul de încetare a focului prevedea crearea unei comisii comune de control tripartite (Rusia, Moldova, Transnistria) care să supravegheze măsurile de securitate în zona demilitarizată transnistreană. Ca urmare, Transnistria este o republică prezidențială independentă nerecunoscută, cu propriul guvern, parlament, armată, poliție, sistem poștal, monedă și înmatriculare a vehiculelor. Aceasta și-a creat propria constituție, steag, imn național și stemă. Majoritatea transnistrenilor au cetățenie moldovenească, dar mulți au și cetățenie rusă, română sau ucraineană. Acest status quo, deși benefic pentru pace, i-a lăsat pe dinafară pe românii care au avut alte păreri despre Comisie după ce au fost trimiși din nou înapoi în istorie.

Începe un nou război prioritar

Moldova, cu o armată permanentă de abia 5.000 de oameni, a consimțit până acum la această realitate transnistreană în ultimii treizeci de ani; o realitate care este întărită de cei 500 de "pacificatori" ruși staționați aici, în satul Cobasna. De asemenea, la menținerea păcii contribuie încă 1.000 de soldați ruși care păzesc cel mai mare depozit de arme din Europa de Est și cele 22.000 de tone de muniții. Armata rusă are oamenii și materialele necesare pentru a respinge primele etape ale oricărui conflict care ar putea avea loc aici. Cu toate acestea, atunci când războiul va începe în apropiere de Odesa, baza situată în Cobansa, Transnistria, va avea cu siguranță nevoie rapid de sprijin suplimentar. Aici se află primul conflict important.

Moldova nu are ieșire la mare. Pentru ca Rusia să ofere sprijin Cobansa, ar trebui fie să zboare prin spațiul aerian restricționat și probabil apărat, fie să furnizeze un atac terestru care poate deschide un coridor militar de la un cap de pod de la Marea Neagră până în Transnistria. Aceasta se află la aproximativ treizeci de mile în interiorul țării. Cu toate acestea, Rusia nu va avea alte opțiuni, deoarece baza este mult prea importantă și, în plus, dacă ar permite ca aceste muniții să ajungă în mâinile occidentalilor, ar fi un schimbător de joc în această regiune.

Până acum, în nord, Rusia, de când a abandonat Kievul, a rămas fidelă obiectivelor sale declarate de a elibera Donbasul, Luhansk și Donețk de teroarea nediscriminatorie a AFU și de influența nazistă din ultimii șapte ani. Prin crearea unei zone tampon pe care Rusia continuă să o extindă spre vest în fiecare zi, mai multă libertate teritorială crește pentru cetățenii din estul Ucrainei. Multe orașe mici și relativ neafectate se deschid, iar magazinele și afacerile se pregătesc să revină la normalitate în această zonă tampon. Pare probabil că, odată ce zona va fi adecvată pentru a preveni bombardarea de artilerie a orașelor și localităților importante, Rusia nu va mai continua să avanseze în teritoriu suplimentar. Eventuala linie de demarcație nord/sud a Ucrainei rămâne deschisă speculațiilor, dar trebuie să ia în considerare limitele râurilor Nistru, Nipru și Bug.

Este de o importanță vitală să înțelegem că zona tampon estică a Rusiei în expansiune este doar o parte din obligația militară a Rusiei de a asigura o blocadă completă a coastei ucrainene. Aceasta nu poate fi finalizată fără ca alte două obiective să fie atinse mai întâi. Primul, aducerea de către Rusia a coastei sudice rămase din regiunea Odessa sub controlul său, cel puțin până la podul Zatoka. Doi: menținerea controlului militar al liniilor sudice de front est-vest de-a lungul frontierei Transnistriei până în România. Chișinăul, care se află la 120 km mai la sud, trebuie să rămână neutru, deoarece nu va avea prea multe consecințe și nici opoziție. Dar, până acum nu a făcut-o. Acest lucru este de rău augur pentru această țară minunată și puțin cunoscută.

Dacă vor avea succes, aceste ultime cărămizi rusești în zidul de aici vor bloca efectiv și strategic Ucraina din punct de vedere terestru, blocând complet accesul la toată Marea Neagră și la orice punct spre est. Cu Odessa sub control și Transnistria ca nou front rusesc sudic, Ucraina va rămâne fără port maritim și va fi complet dependentă de Rusia pentru toate exporturile de dinainte sau de după război către est sau importurile către vest pe cale rutieră, aeriană sau maritimă. În special cele de tip militar.

În mod reciproc, din aceleași motive, Ucraina nu va avea de ales decât să lupte pentru controlul aceluiași teritoriu. Aceasta, bineînțeles, presupunând că AFU mai are până atunci suficiente forțe rămase pentru a lupta sau suficiente uniforme de rezervă pentru a îmbrăca numeroasele forțe NATO care vor sosi. Rapoartele privind mercenarii NATO care lucrează deja în Ucraina arată că SUA/NATO se află deja în Transnistria și se pregătesc pentru această venire sigură. Canada a trimis mercenari prin Moldova care intră în Ucraina prin cele două puncte de trecere a frontierei. Punctul de trecere a frontierei de la Palanca se află pe același drum spre Odessa, la doar 50 de kilometri distanță, dar este esențial să se traverseze mai întâi Transnistria.

Moldova: Spre vest spre distrugere

Moldova este în cea mai mare parte un teren agricol bogat, oamenii săi prietenoși. Ghidurile de călătorie oferă avertismente cu privire la sărăcie și criminalitate, însă acest lucru nu pare a fi altceva decât propagandă menită să restricționeze revelația turistică și să contribuie la împingerea Moldovei în brațele Occidentului. Există o curățenie în Moldova pe care nu o văd în mod normal în capitalele UE. Atunci când sunt implicați, oamenii vorbesc în cunoștință de cauză despre președinta lor recent aleasă și despre motivul pentru care aceasta a sporit posibilitatea unui război.

În zonele agricole din Transnistria, micile cătune vechi de secole sunt modeste, dar impecabil de curate, iar viața se desfășoară în ritmul lent al unui fermier. Oamenii se îmbracă în mod tradițional și sunt amabili. Nu există o graniță definită pentru Transnistria. Moldovenii nu doresc război. Spre deosebire de Viktor Orban din Ungaria, care și-a învins opoziția prezidențială colectivă susținută de Occident în urmă cu trei săptămâni, beneficiind în parte de anunțul său de a nu permite mișcarea NATO prin Ungaria, atunci când se examinează primele cincisprezece luni ale președintelui moldovean nou ales, Maia Sandu, se pare că teroarea NATO va traversa în curând nordul Nistrului dinspre Moldova.

La alegerile din 2020, Moldova s-a mutat din punct de vedere politic spre vest. Sandu, o tânără candidată la modă, a oferit toate punctele de discuție obișnuite ale UE privind creșterea exporturilor, creșterea economică și a promis prosperitate rapidă. Igor Dodon și-a lansat campania la 2 octombrie 2020, dar a desfășurat o campanie lipsită de strălucire pentru funcția de președinte în exercițiu. Deși a vizitat peste două sute de localități și a vorbit cu aproximativ 45.000 de moldoveni, a anunțat în mod ciudat că nu va utiliza panouri publicitare și că nu va participa la nicio dezbatere. Dodon a fost considerat drept cel mai pro-rus candidat de pe buletinul de vot și a pledat pentru o legislație care să mențină limba rusă, să facă studiul limbii ruse obligatoriu în școli, să consolideze parteneriatul strategic cu Rusia, să păstreze suveranitatea teritorială a Moldovei, să consolideze sistemul de securitate socială și să promoveze valorile creștine și familiale.

În aceeași zi, Sandu și-a lansat oficial campania, dar în acest timp a ținut doar două discursuri; unul în limba română și unul în limba rusă. Ea a promis să lupte împotriva corupției și a sărăciei, să reformeze sistemul de justiție penală, să reducă șomajul, să crească pensia minimă și să stabilească legături mai strânse cu Uniunea Europeană. Campania lui Sandu l-a acuzat pe Dodon, de împiedicarea deliberată a reformei sistemului de justiție penală și de gestionarea deficitară a pandemiei COVID-19.

La fel ca la alegerile din Franța, cu Dodon și Sandu finaliști la 1 noiembrie, la 15 noiembrie Maia Sandu a câștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova cu 57% din voturi. Participarea de 55% la alegeri a fost cea mai mare prezență la vot din 2010 încoace. Cu toate acestea, modelele de vot au ilustrat fracturi politice interne. Sandu s-a bucurat de sprijinul tinerilor și al locuitorilor din marile orașe, precum și al diasporei din străinătate (din care 93% au votat pentru ea), înclinând balanța în favoarea sa. Dodon, așa cum era de așteptat, a obținut voturi din zonele rurale și din regiunile pro-ruse Transnistria și Găgăuzia.

Indiferent de aceasta, Sandu a lansat recent o salvă politică occidentală de deschidere exact în direcția Transnistriei. La 7 aprilie, Moldova a adoptat Codul serviciilor media audiovizuale, care prevede interzicerea difuzării programelor și filmelor produse în țările care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. Asta înseamnă Rusia.

În continuare, la 14 aprilie, au fost aprobate completări la Codul contravențional, care a introdus amenzi sau muncă forțată pentru utilizarea atributelor sau simbolurilor de "agresiune militară". Acestea includ "steaguri și panglici colorate, simboluri, insigne și alte semne similare". Aceasta este o referire vicleană la "panglica bicoloră neagră și portocalie", numită Georgievskaya, sau Panglica Sfântului Gheorghe. Aceasta înseamnă Transnistria.

Aceste interdicții, așa cum era de așteptat, au provocat o mare divizare atât între Moldova, cât și între Transnistria și Rusia. Acest lucru ar însemna o istorie revizionistă în ceea ce privește filmele sovietice despre Marele Război Patriotic și acordarea și afișarea mult-prețuitei panglici Sfântul Gheorghe. Ambele sunt simboluri istorice și importante pentru toți cei care onorează această amintire în fiecare Zi a Victoriei, 9 mai, și Marea Victorie asupra celorlalți naziști dintr-o epocă presupusă a fi trecută.

Moldova și Rusia au motive întemeiate să își amintească bine minciuna pre-electorală a lui Sandu care promitea să păstreze dreptul de a sărbători 9 mai. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei au murit 650 de mii de locuitori ai Moldovei. 400.000 au luptat în armata roșie. 250.000 de soldați, ofițeri și partizani moldoveni au fost recompensați pentru curajul lor cu medalii sovietice precum cea neagră și portocalie, Sfântul Gheorghe.

În timpul lui Dodon, promovarea oficială a limbii ruse în școlile moldovenești a câștigat teren în parlament, dar până în prezent, Sandu a închis multe școli rusofone, invocând lipsa de elevi. Acesta este un raționament egoist, deoarece în zonele rurale agricole răspândite din Transnistria, satele foarte mici au o populație foarte mică și puțini copii de școală, și asta de atâtea generații. Toate acestea, desigur, afectează atmosfera parlamentară a relațiilor ruso-moldovenești.

În relațiile economice, Sandu s-a mișcat, de asemenea, rapid, în maniera scriptică a UE. PIB-ul Moldovei este echivalentul a doar 11,91 miliarde de dolari, cu un buget anual de puțin peste 3 miliarde de dolari. Săptămâna trecută, CE a anunțat că UE va oferi o operațiune de asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și granturi. A spus CE într-o declarație: "Asistența va contribui la consolidarea rezilienței Republicii Moldova în actualul context geopolitic și la acoperirea nevoilor balanței de plăți a Republicii Moldova, astfel cum au fost identificate în programul Fondului Monetar Internațional (FMI)." Bineînțeles, această declarație este o declarație de război împotriva Moldovei prin alte mijloace. Este, de asemenea, o recunoaștere a faptului că CE este mulțumită de progresele înregistrate de Sandu până în prezent.

Moldova ar putea divorța cu ușurință de nebunia continuării războiului de către NATO și ar putea contribui la oprirea acestuia. Dar, așa cum este de rutină pentru liderii fals-naționaliști ai națiunilor occidentale, Moldova în mâinile lui Sandu este acum, ca și Polonia, Cehia și România, la dispoziția NATO și UE pentru jaf. Președintele Moldovei va fi singular de vină dacă această regiune pasivă și acest mod de viață agrar liniștit va vedea din nou război. Un război pe care nu-l poate apăra și nici urmări și pentru care neutralitatea este singura opțiune pașnică. În condițiile în care politica moldovenească este împărțită în mod egal în cadrul parlamentului, Rusia vs. Occident, Sandu va trebui să se confrunte mai întâi cu un nou război civil moldovenesc, în timp ce realitățile unui război mult mai mare la nord se apropie din ce în ce mai mult de Moldova.

Rusia recunoaște realitățile militare examinate aici, în sud. Acest lucru este evidențiat de acțiunea sa directă de doborâre a unui avion de muniții NATO pe 16 aprilie lângă Odessa, apoi, pe 23 aprilie, de vizare a depozitelor de aprovizionare și de sprijin ale AFU din Odesa și, în continuare, de distrugere a unei porțiuni din podul foarte important Zatoka, aflat la sud de Odesa, care merge direct spre România. Aceste mișcări proactive indică puternic faptul că Rusia înțelege sarcina dificilă care o așteaptă cu doar câteva zile înainte și se pregătește deja. Cea mai mare problemă a AFU este cea a reaprovizionării și, dacă Rusia continuă în ritmul actual, AFU ar putea rămâne literalmente fără benzină înainte de a fi gata.

În ceea ce privește sistemul feroviar ucrainean care a fost cu doar câteva zile în urmă la dispoziția NATO: Rusia a distrus practic toate stațiile de schimbare a căilor ferate ucrainene, făcându-le inutile și, având în vedere că 1200/1500 de locomotive sunt electrice, și liniile electrice. După cum a relatat South Front, au mai rămas doar 300 de locomotive diesel, dar acest combustibil este atacat în permanență, la fel și șinele. Același articol notează că, în cazul în care NATO ar încerca să furnizeze noi locomotive diesel, acestea ar fi de o lățime nepotrivită pentru șinele cu ecartament ucrainean.

Dacă ar fi doar atât de simplu, Moldova ar fi în siguranță. Nu este atât de simplu. Similar cu motivele ascunse ale Poloniei, așa cum relatează South Front într-o analiză excelentă, dorința istorică a României de a recâștiga Transnistria se arată acum, în timp ce se pregătește să e ntre în război la ordinul NATO, după ce a găzduit și antrenat aproximativ 8.000 de soldați polonezi. Încercând să atragă Transnistria în conflict, două explozii au zguduit un centru de difuzare din satul Mayak la 26 aprilie, a afirmat Ministerul de Interne al regiunii. S-a raportat că nimeni nu a fost rănit, dar cele mai mari două antene, care transmiteau posturi de radio rusești, au fost dezactivate la pământ.

La 25 aprilie, clădirea Ministerului Securității de Stat din capitala regiunii, Tiraspol, a fost bombardată cu grenade propulsate de rachete. Nu au fost raportate victime. Cel de-al treilea atac a lovit o unitate militară din apropierea satului Parkany. Nu au fost dezvăluite detalii despre incident. Indiferent, toate aceste atacuri se apropie în mod incomod de acele 22.000 de tone de muniții rusești.

Ca urmare, la 26 aprilie, președintele Sandu a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate. A fost luată decizia de a introduce nivelul "roșu" de pericol terorist în țară pentru 15 zile, care prevede adoptarea unor măsuri suplimentare de securitate. Deși totul a fost probabil o acțiune din interior menită să-i ofere lui Sandu motive pentru a se deplasa mai departe spre vest, decizia imediată a atras speculații.

După cum a evaluat analiza realizată de Frontul Sudului: "Pe de o parte, operațiunea rusă de asalt în Odesa nu a început încă. De asemenea, Forțele Armate ale Federației Ruse nu au obținut încă niciun succes semnificativ în regiunea Nikolaev. Pe de altă parte, guvernul Sandu din Republica Moldova, cu influența activă a României și Poloniei, demonstrează că este gata să ia în considerare un scenariu militar pentru rezolvarea problemei transnistrene".

Mai multe surse au raportat redistribuirea unor mari unități ale armatei poloneze în România pentru activități comune ulterioare și posibile exerciții militare pe teritoriul Republicii Moldova. Rusia susține că forțele armate poloneze au început să înființeze un grup de atac pe teritoriul României pentru a trece granița cu Ucraina. Numărul total al trupelor din această manevră este estimat la până la 8.000 de militari. Articolul afirmă că o forță combinată poloneză și română plănuiește să intre pe teritoriul Republicii Moldova sub un pretext plauzibil, cum ar fi o operațiune umanitară sau o solicitare oficială a guvernului.

Atacurile din această săptămână au oferit Maiei Sandu motive pentru această solicitare către susținătorii săi din NATO. Dacă trupele românești sau poloneze accesează Ucraina prin România sau, mai rău, prin Moldova, aceasta va fi prima intrare de netăgăduit a unui membru NATO în acest război, agravată de traversarea teritoriului unei națiuni non-NATO sau, așa cum este detaliat aici, a unei rezistențe sovietice pro-Rusia cu un depozit masiv de arme de 22.000 de tone.

Mai important, dacă luăm în considerare distrugerea liniilor de aprovizionare feroviară în ultimele șaptezeci și două de ore, NATO va trebui să aducă noi desfășurări prin utilizarea granițelor României. Acest lucru are avantajul de a aduce aceste trupe la sute de kilometri mai aproape de frontul de est și de a le menține pe teritoriul NATO până la trecerea în Ucraina. Sau în Transnistria. Dacă trupele poloneze și românești trec în Transnistria, aceste facțiuni NATO vor suferi pierderi sigure și masive, iar punctele lor naționale de origine vor fi de necontestat. În acel moment două țări membre NATO vor fi fost atacate. Dacă acest război trece în Transnistria, Chișinăul va fi ras de pe fața pământului ca și Mariupol.

*

Despre autor: Brett Redmayne-Titley și-a petrecut ultimul deceniu călătorind și documentând "Durerile Imperiului". Este autorul a peste 200 de articole, toate fiind publicate și adesea republicate și traduse de agenții de presă din întreaga lume.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”