Interesante amănunte...

Interesante amănunte...

AN/TPQ-53 reprezinta o evolutie majora a radarelor anti-artilerie cu raza medie AN/TPQ-36 si AN/TPQ-37, furnizand o imbunatatire a detectarii, clasificarii/identificarii, achizitiei si urmaririi tintelor, determinand pozitia focului indirect al inamicului cu mortiere, obuziere, MLRS, adaugand fata de vechile radare si capabilitatea detectarii UAV/UAS. In comparație cu sistemele AN/TPQ-36 și AN/TPQ-37 Firefinder Radar, AN/TPQ-53 oferă performanțe îmbunătățite, inclusiv o mai mare mobilitate și o fiabilitate sporite, un cost mai mic al ciclului de viață, un numar redus a echipajului (5 persoane). Sistemul se bazeaza pe doua vehicule de 5 tone M1083 FMTV 6×6 (pe unul fiind montat radarul, pe cel de-al doilea fiind montata cabina climatizata a operatorilor) si un generator electric tractabil dupa fiecare vehicul (unul fiind de backup). Sistemul este operational in maximum 10 minute de la stabilirea amplasamentului. Radarul AESA in banda S, poate detecta peste 10 tinte simultan, pe o raza de 20 km intr-un sector de 360 de grade sau pana la 60 km intr-un sector de 90 de grade avand o probabilitate de localizare a tintei de peste 85% (fata de 50% la AN/TPQ-36) dupa cum urmeaza: #1. Predictia impactului si locului de tragere pe un sector de 360 de grade: obuze de mortiere raza cuprinsa intre 3 si 15 km, obuze de artilerie raza cuprinsa intre 5 si 20 km, rachete raza cuprinsa intre 5 si 20 km; #2. Predictia impactului si locului de tragere pe un sector de 90 de grade: obuze de mortiere raza cuprinsa intre 5 si 20 km, obuze de artilerie raza cuprinsa intre 3 si 34 km, rachete raza cuprinsa intre 5 si 60 km. La detectarea unui proiectil, sistemul verifică contactul înainte de a iniția o secvență de urmărire, continuând să caute noi ținte. Proiectilul/racheta care se apropie este urmărit(ă) pe parcursul traiectoriei sale inițiale ascendente/de lansare înainte de a ajunge la apogeu. Sistemul analizează datele de urmărire și apoi extrapolează punctul de origine al proiectilului (localizarea se poate face in diferite sisteme de coordonate UTM, GIS, RSO, Lambert) . Acest punct de origine calculat este apoi raportat operatorului cu coordonatele sale si localizarea pe o harta electronica in diverse formate (GeoTIFF, CADRG, DXF) , permițând astfel artileriei proprii sau aliate să direcționeze focul de contra-baterie către artileria inamică (localizarea este atat de rapida incat coordonatele locatiei artileriei inamice cat si altitudinea si coordonatele proiectilului, sunt furnizate inainte ca primul proiectil sa atinga solul). Sistemul poate deasemenea sa indeplineasca rolul de determinarea acuratetei focului antibaterie propriu sau aliat, avand deasemenea incorporat un modul de antrenament.

Cele 6 sisteme cumparate de Romania vor fi utilizate cu precadere impreuna cu sistemele HIMARS, din pacate neputand exploata in totalitate capabilitatile sistemul AN/TPQ-53: degeaba sunt detectate UAV/UAS daca nu exista capabilitatea distrugerii acestora de catre sisteme SHORAD, V-SHORAD, C-RAM / IFPC (Indirect Fire Protection Capability). IAT/ rumaniamilitary.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”