Intervenţie brutală a poliţiei din Turcia  la parada gay de la Istanbul. Autorităţile au arestat „la întâmplare” peste 200 de persoane

Intervenţie brutală a poliţiei din Turcia  la parada gay de la Istanbul. Autorităţile au arestat „la întâmplare” peste 200 de persoane

Aproximativ 200 de persoane au fost reţinute de poliţie, iar abia în cursul serii au fost eliberate, au mărturisit organizatorii marşului. De asemenea, Amnesty International a cerut „eliberarea lor necondiţionată şi imediată”.

Guvernatorul oraşului a interzis, ca în fiecare an, Marşul mândriei. Cu toate acestea, sute de manifestanţi s-au adunat pe străzile adiacente pieţei Taksim, închisă în întregime publicului şi au agitat steagurile comunităţii LGBTQ, informează Agerpres.

Manifestanţii au defilat puţin peste o oră pe străzile cartierului Cihangir, susţinuţi de localnici care îi urmăreau de la ferestrele caselor lor.

Conform mai multor martori, poliţia a încercat să împiedice presa să filmeze arestările.

Bulent Kilic, un fotograf experimentat şi colaborator al AFP, un obişnuit al zonelor de conflict, a fost încătuşat şi tricoul i-a fost smuls. El a mai fost arestat şi anul trecut în circumstanţe similare.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor presei Reporteri fără Frontiere şi-a exprimat regretul pe Twitter că autorităţile turce „par să-şi fi făcut un obicei din a-l aresta pe fotoreporterul AFP, Bulent Kilic”.

„În pofida a trei condamnări pronunţate de Curtea Constituţională în ultimii trei ani, forţele de ordine continuă violenţele şi detenţiile arbitrare împotriva jurnaliştilor. Din nefericire, administraţia şi-a făcut obiceiul din a nu ţine cont de deciziile Curţii şi nici de lege”, a adăugat reprezentantul organizaţiei Erol Onderonglu.

Dupã un marş în 2014 la care participaseră 100.000 de persoane la Istanbul, autorităţile turce au interzis Marşul mândriei de la an la an, oficial din motive de securitate.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...

4 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

5 Foarte interesante amănunte!