Interviul acordat de Lady Di în 1995: BBC i-a plătit despăgubiri fostului secretar privat al prinţesei Diana

Interviul acordat de Lady Di în 1995: BBC i-a plătit despăgubiri fostului secretar privat al prinţesei Diana

BBC a anunţat joi că a plătit "o importantă sumă de bani" pentru a-l despăgubi pe fostul secretar privat al lui Lady Di, Patrick Jephson, care a demisionat după un interviu controversat al prinţesei Diana, obţinut de postul public de televiziune din Marea Britanie prin metode înşelătoare, informează AFP.

Difuzat în 1995 în emisiunea "Panorama" şi vizionat de 23 de milioane de telespectatori, interviul în care prinţesa Diana a recunoscut că avusese o relaţie extraconjugală a avut efectul unei "bombe" mediatice.

Patrick Jephson, care a petrecut opt ani alături de prinţesa de Wales în calitate de secretar privat şi consilier, între 1988 şi 1996, a demisionat din acele funcţii la două luni după difuzarea acelui interviu controversat, în care prinţesa Diana a afirmat şi că în căsnicia ei existau "trei persoane" - o referire la relaţia pe care prinţul Charles o întreţinea cu Camilla Parker Bowles.

"BBC acceptă şi recunoaşte că un prejudiciu grav i-a fost adus reclamantului Patrick Jephson din cauza circumstanţelor în care a fost obţinut interviul din 1995 cu Diana, prinţesa de Wales", a anunţat grupul audiovizual britanic într-un comunicat publicat joi.

De asemenea, BBC a prezentat "scuze fără rezerve" fostului secretar privat al lui Lady Di şi a precizat că a achitat cheltuielile de judecată. Grupul mass-media a dezvăluit totodată că a plătit "o sumă importantă de bani drept despăgubiri, pe care Patrick Jephson intenţionează să o doneze integral în beneficiul unor organizaţii de caritate pe care le va alege".

"După mai bine de 25 de ani, este o uşurare să ajungem în sfârşit la o încheiere a acestui episod dureros", a declarat Patrick Jephson pentru agenţia de presă PA. El a precizat că va dona acea sumă unui spital pentru copii din Ţara Galilor, patronat în trecut de prinţesa Diana.

Un jurnalist de la BBC, Martin Bashir, a fost acuzat că a falsificat mai multe documente pentru a obţine acel interviu, care l-a ajutat foarte mult în cariera lui profesională.

Deconturi false i-au fost arătate fratelui prinţesei Diana, Charles Spencer, pentru a-l face să creadă că serviciile de securitate britanice plăteau două persoane angajate la Curtea Regală pentru a o spiona pe sora lui. Potrivit declaraţiilor făcute de Charles Spencer, acele deconturi au fost motivul care l-au determinat să îl prezinte pe Martin Bashir prinţesei Diana.

Într-un raport independent publicat în mai 2021, un fost judecător de la Curtea Supremă din Londra, John Dyson, a dezavuat metodele înşelătoare folosite de Martin Bashir şi a criticat postul BBC pentru felul în care a gestionat acea situaţie.

După interviul din 1995, Martin Bashir şi-a continuat cariera jurnalistică în Statele Unite, înainte de a reveni în Marea Britanie şi de a lucra din nou pentru BBC până în mai 2021, când a demisionat.

Patrick Jephson este în prezent consultant al producătorilor serialului de mare succes "The Crown", realizat de Netflix. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...