Întrebări și răspunsuri despre vaccinul de la AstraZeneca

Întrebări și răspunsuri despre vaccinul de la AstraZeneca

Iată care au fost astăzi câteva dintre întrebările oamenilor care și-au găsit răspuns pe platforma de Facebook RO Vaccinare:

Ce se întâmplă cu persoanele care sunt deja programate pentru prima doză de AstraZeneca? Să meargă la vaccin?

R: Da, din punct de vedere științific și reglementar nu sunt motive de întrerupere a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca.

Acesta și-a dovedit profilul de siguranță în studiile clinice, orice lot, înainte de comercializare trebuie să fie certificat din punct de vedere al calității , astfel, balanța risc-beneficiu este în continuare în favoarea vaccinării.

În ceea ce privește loturile carantinate în Europa, EMA evaluează în continuare toate raportările reacțiilor adverse, cum o face în mod normal, si investighează evenimentele tromboembolice și de coagulare raportate post-vaccinare și din informațiile de până acum numărul de evnimente tromobembolice nu este mai mare față de procentul obișnuit din poluație, deci nu sunt motive de îngrijorare.

Am fost vaccinat cu AstraZeneca. Ce pot să pățesc? Ce am de făcut?

R: Persoanele pot reacționa diferit la vaccinuri. Unele persoane au reacții adverse minime sau deloc, dar acest fapt nu indică dacă vaccinul este eficient sau nu. Corpul reacționează într-un mod diferit la acesta.

Ca toate vaccinurile, vaccinurile COVID-19 pot provoca reacții adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

Ce se întamplă cu persoanele care au primit prima doză?

R: S-ar putea vaccina cu AstraZeneca, alt lot. Sau dacă sunt probleme cu tot AstraZeneca – revaccinare sau testare imunitate.

Persoanele care au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca vor continua cu rapelul. Din informațiile de pâna acum nu există motive de natură științifică sau reglementare care să pună la îndoială utilizarea vaccinului în continuare.

Decizia de carantinare a lotului ABV 2856 a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

De menționat este că cele 9 state au suspendat administrarea altui lot de vaccin, ABV 5300, lot pe care Romania nu l-a primit, iar pozitia EMA (organismul de reglemenatare european) este că investighează în continuare reacțiile adverse (cum face în mod normal) și nu consideră că sunt momentan motive de îngrijorare, numărul de evenimente tromobembolice nefiind mai mare față de procentul obișnuit din populație.

Dacă m-am vaccinat cu Astra Zeneca, pot sa fac a doua doza cu alt vaccin?

R: Nu există până în prezent date care să arate că se poate folosi un alt vaccin pentru a doua doză. În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, veți fi vaccinat și la a doua doza cu AstraZeneca.

Dacă nu vă veți vaccina cu a doua doză de vaccin AstraZeneca este posibil ca durata pentru care veți fi protejat împotriva COVID-19 să se reducă.

În studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimba un vaccin cu altul pentru a doua doză.

Nu este recomandată la acest moment vreo astfel de schemă de vaccinare.

De aceea nici nu există posibilitatea programării în platforma națională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat inițial.

Nu este studiată schema de vaccinare cu două tipuri de vaccin, prin urmare nu există dovezi referitoare la protecție sau siguranță în acest sens.

Câte reacții adverse s-au raportat pana acum pentru vaccinul Astra Zeneca?

R: Până la data de 11 Martie 2021 (inclusiv) pentru vaccinul Astra Zeneca, în România au fost raportate 2518 reactii adverse dintre care 861 cazuri raportate pentru lotul ABV2856 al vaccinului Covid-19 AstraZeneca.

Este mai periculos AstraZeneca pentru vârstnici?

R: Nu, profilul de siguranță din studiile clinice este similar pentru vârstinici și persoane tinere. Marea Britanie a prioritizat vaccinarea persoanelor in varsta (inclusiv cu acest vaccin).

După milioane de doze administrate până acum nu au fost raportate reacții.

Reacțiile adverse raportate în studiile clinice au fost în general mai ușoare și mai puțin frecvente la persoanele adulte cu vârsta ≥65 ani.

În conformitate cu Rezumatul Caracteristic al Produsului, în rândul participanților cu vârste cuprinse între 56 și 65 de ani au fost raportate 8 cazuri de COVID19 în grupul cărora li s-a administrat COVID-19 Vaccine AstraZeneca (≥ 15 zile după a doua doză), comparativ cu 9 cazuri în grupul de control; în rândul participanților cu vârsta peste 65 de ani cărora li s-a administrat COVID-19 Vaccine AstraZeneca și în grupul de control au fost raportate 2 și, respectiv, 6 cazuri de COVID-19 (≥ 15 zile după a doua doză).

Se recomanda vaccinul AstraZeneca persoanelor care iau anticoagulante?

R: Tratamentul anticoagulant nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare. Pentru informații personalizate vă recomandăm să luați legătura cu medicul curant/medicul dumneavoastră de familie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale