Întrevedere Ciucă-Ciolacu. Scoaterea UDMR de la guvernare, discutată de cei doi lideri SURSE

Întrevedere Ciucă-Ciolacu. Scoaterea UDMR de la guvernare, discutată de cei doi lideri SURSE

Liderii PSD și PNL s-au întâlnit joi pentru a discuta înainte de ședința președinților din Coaliție despre viitorul guvernării, inclusiv despre scenariul scoatererii UDMR de la guvernare, susțin surse politice pentru „Adevărul”,

Ciolacu și Ciucă sunt pe cale să lase UDMR fără funcții în Guvern FOTO Inquam Photos

Cei doi lideri s-au întâlnit ca să facă toate calculele privind ce ar însemna scoaterea UDMR de la guvernare, potrivit surselor citate. De asemenea, o discuție ar fi pe modul cum ar putea avea loc împărțirea ministerelor care rămân de la UDMR.

În condițiile în care deja liderii au stabilit comasarea unor portofolii, cum e cazul Sportului, UDMR mai rămânea cu Dezvoltarea și cu Mediul. Ministerul Dezvoltării este un portofoliu râvnit de ambele partide, însă mai ales liberalii țin morțiș să-l primească, în eventualitatea scoaterii UDMR de la guvernare. Surse din PNL au precizat pentru „Adevărul” că ar fi într-adevăr o un minister pentru care liberalii ar renunța la Transporturi, iar ei să rămână cu MIPE.

În acest scenariu, Ministerul Mediului nu ar mai ajunge la PNL, ci la PSD. Kelemen Hunor și echipa sa ar urma să se întâlnească cu liberalii și social-democrații după ora 15.00. Surse din Coaliție susțin că nu e exclus ca la această întâlnire Uniunea să fie anunțată că nu mai are loc în viitoare formulă guvernamentală.

UDMR așteaptă poziționările PSD și PNL

UDMR-iștii așteaptă mai întâi să vadă pozițiile PNL și PSD pe tema reîmpărțirii ministerelor, apoi vor discuta inclusiv intern dacă se pune problema plecării de la guvernare. „Evident, în limita raţionalului noi suntem dispuşi să discutăm despre reducerea numărului de secretari de stat ca structură guvernamentală. Vom aştepta să vedem ce propuneri au partenerii de coaliţie, urmând ca în forurile interne ale UDMR să luăm decizia viitoare. V-aş reaminti că legat de partea aceasta de rotativă, noi nu am fost prezenţi. Această rotativă nu se referă în principiu la ministerele conduse de UDMR, dar, evident, o discuţie raţională, echilibrată, va avea loc în perioada ce urmează. Vom vedea care sunt poziţionările celor două partide şi vom decide şi noi în consecinţă”, a răspuns jurnaliştilor Cseke Attila , la Iași, potrivit Agerpres.

Depunerea mandatului de către premierul Nicolae Ciucă ar urma să aibă loc pe 26 mai, iar până la finalul lunii să se instaleze la Palatul Victoria noul Executiv condus de premierul PSD. După depunerea mandatului premierului Nicolae Ciucă, care înseamnă demisia întregului Guvern, se declanşează procedura pentru învestirea unui nou Executiv, care presupune negocieri la Palatul Cotroceni, desemnarea noului premier de către preşedintele Klaus Iohannis, depunerea structurii noului Executiv în Parlament, împreună cu programul de guvernare şi votul pentru învestire, în plenul reunit.

Înainte au loc și audierile din comisiile de specialitate, care în toate scenariile sunt programate a fi pe 29 sau 30 mai, iar cel mai târziu votul de învestire să fie pe 31 mai.

Și președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că până săptămâna viitoare așteaptă structura noului Executiv, ca să poată să înceapă procedurile instituționale, pentru învestirea cât mai rapidă a unui nou cabinet.

La nivel parlamentar, UDMR are 29 de aleși. PSD și PNL pot să aibă majoritatea parlamentară și fără UDMR în momentul de față, pentru a trece toate categoriile de legi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”