Invazia Ucrainei va pecetlui căderea lui Putin "într-un an sau doi" (Hodorkovski)

Invazia Ucrainei va pecetlui căderea lui Putin "într-un an sau doi" (Hodorkovski)

Invazia Ucrainei va pecetlui căderea preşedintelui rus Vladimir Putin "într-un an sau doi", pentru că Moscova nu poate câştiga acest război, a estimat miercuri fostul oligarh rus devenit opozant, Mihail Hodorkovski, notează AFP.

De la Londra, Mihail Hodorkovski a declarat pentru televiziunea France 24 că decizia lui Putin a fost "emoţională", venind de la un lider care prezintă simptome de "paranoia senilă".

"Este o sinucidere. Nu poate câştiga în Ucraina, chiar dacă (ruşii) iau Kiev şi Harkov. Acest lucru îi grăbeşte sfârşitul", potrivit opozantului.

"Regimul se va descompune. Nu va fi rapid, vorbim de un sau doi ani", a spus el, referindu-se la prăbuşirea economiei sau la o revoluţie internă.

Mihail Hodorkovski a fost multă vreme cel mai cunoscut prizonier politic al Rusiei. El a fost încarcerat din 2003 până în 2013 pentru acuzaţii bazate în realitate, potrivit susţinătorilor săi, pe faptul că s-a opus şefului statului rus.

Înainte de arestarea sa, Mihail Hodorkovski a fost directorul executiv al gigantului petrolier Iukos şi s-a întâlnit cu Vladimir Putin de mai multe ori. Potrivit acestuia, liderul de la Kremlin plănuia înainte de invazia ucraineană să rămână la putere toată viaţa, dar a făcut o greşeală "istorică".

"Nu este un nebun complet (...). Îi este frică să nu fie ucis. Dar nu este nebun din punct de vedere clinic", a remarcat opozantul care asigură că, după două decenii la putere, înconjurat de consilieri cărora le este frică să-i spună adevărul, Vladimir Putin a subestimat amploarea rezistenţei ucrainene.

"El credea că va fi primit în Ucraina cu flori. Nu se aştepta la asta", a afirmat ironic Mihail Hodorkovski. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...