Iohannis a promulgat Legea privind taxa de solidaritate în energie. Cum se va aplica

Iohannis a promulgat Legea privind taxa de solidaritate în energie. Cum se va aplica

Printre decretelele semnate vineri de președintele României, Klaus Iohannis, este și cel referitor la noua lege privind taxa de solidaritate în energie, o formă „îndulcită” ca prevederi, față de formele inițiale.

Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency

Doar trei articole are noua formă a legii. Primul prevede că: „ Prin excepție de la alin. (1), persoanele plătitoare de impozit pe profit potrivit art. 13 şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care desfășoară activități în domeniile prevăzute de Regulamentul (UE) 2022/1.854 și care desfășoară atât activități de extracție a țițeiului cât și de rafinare a țițeiului, datorează pentru anii 2022 și 2023 o contribuție de solidaritate, calculată conform art. 2 alin. (13)”.

Următorul se referă exact la acest art 2. alin. (13), care stipulează următoarele: „Contribuția de solidaritate datorată de către contribuabilii prevăzuți la art. 1 alin. (6) este de 350 lei pe tona de țiței procesat în activitatea de rafinare.”

Ultimul vorbește despre excepții: „Prin excepție de la prevederile art. 1 și 2, contribuabilii care în perioada 2018 – 2021 nu au obținut producție din domeniile prevăzute la art. 1 alin. (1) nu datorează contribuția de solidaritate.”

Coaliția a „îndulcit” principalele prevederi

Coaliția a îndulcit săptămâna trecută taxa de solidaritate după ce contribuția de 60% pe „profiturile excesive” ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare au fost eliminate. Potrivit G4Media, modificarea taxei a fost făcută după două întâlniri ale OMV Petrom cu premierul.

Potrivit sursei citate premierul Nicolae Ciucă a avut cel puțin două întâlniri cu OMV Petrom, precizând că întâlnirile nu au fost comunicate public.

Guvernul a transmis, la solicitarea sursei citate, că premierul Nicolae Ciucă a avut trei întâlniri cu OMV Petrom. Dintre acestea, una a fost la ceremonia de semnare a declarației ceremoniale de către Transgaz, OMV - Petrom și Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale și două au fost legate de planul de investiții în proiectul Neptun Deep, care nu au fost anunțate public, potrivit Guvernului.

Iohannis a retrimis legea în Parlament

​Președintele Klaus Iohannis a retrimis, la jumătatea lunii aprilie, în Parlament, legea privind t axa de solidaritate pentru companiile din energie.

Motivul era că ordonanța prin care s-a introdus taxa de solidaritate a fost scrisă prost, iar OMV Petrom, de la care statul voia să ia bani a susținut că nu se încadra.

Față de conținutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dispoziții nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament. Astfel, este necesar să fie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul privind contribuția de solidaritate temporară, pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor”, menționa președintele.

Noul alineat introdus de Coaliție pe ultima sută de metri, înainte de a trimite lui Iohannis legea în luna aprilie, prevedea că determinarea ponderii în cifra de afaceri a activităților se realizează prin includerea următoarelor:

• în cazul activității economice cu codul CAEN 0610 - „Extracția țițeiului”

1. prețul de vânzare al țițeiului, pentru cantitățile de țiței extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate. În cazul vânzării către persoane afiliate, se ia în considerare prețul de vânzare, dar nu mai puțin decât media prețurilor de vânzare către persoanele neafiliate din anul fiscal/exercițiul financiar de referință. În situația în care nu există tranzacții cu persoane neafiliate, se ia în considerare prețul de vânzare, dar nu mai puțin decât media cotațiilor la bursa de la Londra în anul fiscal/exercițiul financiar de referință;

2. media prețurilor prevăzute la pct. 1, dar nu mai puțin decât media cotațiilor țițeiului la bursa de la Londra din anul fiscal/exercițiul financiar 2022, respectiv 2023, pentru cantitățile de țiței extrase de către contribuabil și aflate la sfârșitul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 în patrimoniul contribuabilului;

3. media prețurilor prevăzute la pct. 1, dar nu mai puțin decât media cotațiilor țițeiului la bursa de la Londra din anul fiscal/exercițiul financiar 2022, respectiv 2023, pentru cantitățile de țiței extrase de către contribuabil și utilizate ca materie primă în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023.

• în cazul activității economice cu codul CAEN 0620 – ”Extracția gazelor naturale”

1. prețul de vânzare al gazelor naturale, pentru cantitățile de gaze naturale extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate. În cazul vânzării către persoane afiliate, se ia în considerare prețul de vânzare dar nu mai puțin decât media prețurilor de vânzare către persoanele neafiliate din anul fiscal/exercițiul financiar de referință . În situația în care nu există tranzacții cu persoane neafiliate, se ia în considerare prețul de vânzare, dar nu mai puțin decât media cotațiilor la bursa de la Viena în anul fiscal/exercițiul financiar de referință;

2. media prețurilor prevăzute la pct. 1, dar nu mai puțin decât media cotațiilor gazelor naturale la bursa de la Viena din anul fiscal/exercițiul financiar 2022, respectiv 2023, pentru cantitățile de gaze naturale extrase de către contribuabil și aflate la sfârșitul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 în patrimoniul contribuabilului;

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...