Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Iohannis anunță că Summitul "Inițiativei celor Trei Mări" va avea loc anul viitor în România

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Summitul "Inițiativei celor Trei Mări" din 2018 va avea loc în România, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis, care participă la reuniunea la nivel înalt ce se desfășoară, anul acesta, la Varșovia.

"Am invitat participanții să facem acest summit, anul viitor, în România și a fost o invitație care a fost imediat acceptată. (...) Vom contura câteva obiective împreună și cu ceilalți. Nu dorim să dezvoltăm inițiative care ne separă de restul Uniunii Europene. Noi vrem să dezvoltăm inițiative care ajută țările noastre, dar care se integrează perfect în obiectivele mari ale Uniunii Europene. Deci, dacă avem obiective, da, dorim să avem și noi parte de proiecte care dezvoltă infrastructura românească, dorim și noi să contribuim și să beneficiem de securitate energetică. Toate acestea sunt și obiectivele noastre", a declarat Klaus Iohannis.

El a subliniat că obiectivul principal al acestui format este discutarea și realizarea unor coridoare nord-sud, care vin în completarea coridoarelor est-vest.

"Este vorba de transport rutier, de transport pe cale ferată, de transport de date, dar și de transport de energie, vorbim aici de transport, de exemplu, în cazul gazului s-a discutat alternativa interesantă care a apărut cu gazul lichefiat", a arătat șeful statului român.

Klaus Iohannis a afirmat că la summitul ce va avea loc în România este posibil să existe un invitat special, cum este președintele SUA, Donald Trump, la Varșovia.

"Sigur, se poate antama așa ceva, putem să ne gândim la așa ceva, dar eu cred că este important să găsim proiecte pentru regiunea noastră, care se și integrează în programul european, dar suntem foarte deschiși. Noi promovăm comerțul liber și fair, în condiții foarte bune, dar pe de altă parte vrem să avem parte de toate ofertele economice care vin în avantajul țărilor noastre", a precizat președintele României.

Șeful statului a amintit că prima sesiune a "Inițiativei celor Trei Mări" a avut loc la New York, în 2007, în marja reuniunii ONU. "Atunci au fost puțini președinți și în general participarea nu a fost foarte notorie, dar iată că am reușit în doar câțiva ani să transformăm în ceva foarte atractiv, nu numai pentru țările noastre și nu numai pentru europeni, ci iată și pentru americani", a spus Iohannis.

La "Inițiativa celor Trei Mări" (Baltică, Adriatică și Marea Neagră) participă 12 state din Europa Centrală și de Est: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

"Initiațiva celor Trei Mari" urmărește să ofere susținere politică pentru o mai bună cooperare și interconectare a economiilor statelor din spațiul geografic cuprins între cele trei mări — Adriatică, Baltică și Neagră — în domenii precum energia, transporturile, telecomunicațiile sau protecția mediului.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 STENOGRAMA WikiLeaks care arată cât de nenorocit și jeg a fost și este Tăriceanu!

2 VIDEO Credeați că Securitatea a murit? Priviți cu cine vorbea Iulian Vlad pe 22 decembrie 1989! Acum a primit …

3 Realizați că noi am ajuns să mâncăm așa ceva?

4 VIDEO Voi ați văzut asta? Candidata lui Voiculescu izbucnește în râs când vrea să vorbească despre candidata P…

5 HOPA! PĂPUȘARII au mai scos din joben un candidat! Mircea Diaconu: Îmi voi anunța azi intenția de candida ca i…

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Există un site care face review-uri la cei mai buni burgeri și arată delicios