Iohannis: Avem obligația să accelerăm promovarea femeilor în poziții-cheie, dar mai ales în politică

Iohannis: Avem obligația să accelerăm promovarea femeilor în poziții-cheie, dar mai ales în politică

Președintele României a pledat pentru îmbunătățirea reprezentării femeilor la nivelul pozițiilor-cheie din stat, dar și mediul privat, fiind subliniat mai ales nevoia pentru un număr mai mare al doamnelor în politică.

Klaus Iohannis a mers, după mai mulți ani, în Parlament FOTO Inquam Photos

Am acordat cu toată încrederea Înaltul Patronaj acestei Conferințe pentru că sunt un puternic susținător al egalității de gen și cred că avem obligația să accelerăm măsurile pentru o promovare tot mai bună a femeilor în poziții-cheie în toate domeniile, dar mai ales în politică. Încă de la începutul primului mandat de Președinte, am afirmat clar și răspicat, cu fiecare ocazie, că România trebuie să își asume politici publice care să asigure egalitatea între femei și bărbați. Convingerea mea este că încurajarea unei contribuții cât mai semnificative a femeilor în viața publică generează modernizare și prosperitate. Mai sunt însă multe de făcut pentru susținerea drepturilor femeilor și, de aceea, inițiative precum această Conferință sunt foarte importante”, a precizat Klaus Iohannis.

Convingerea mea este că încurajarea unei contribuții cât mai semnificative a femeilor în viața publică generează modernizare și prosperitate. Mai sunt însă multe de făcut pentru susținerea drepturilor femeilor și, de aceea, inițiative precum această Conferință sunt foarte importante. Promovarea egalității de gen reprezintă un obiectiv prioritar asumat la nivelul Uniunii Europene, pe care România, în calitate de stat membru, îl împărtășește și îl sprijină”, a mai afirmat Iohannis.

În acest sens, reducerea inegalităților în plan economic și social, asigurarea accesului la oportunități egale de dezvoltare, combaterea stereotipurilor și a violenței de gen se realizează printr-o strategie dedicată și o abordare integrată în toate politicile europene și în acțiunea externă a Uniunii. În perioada extrem de complicată în care ne aflăm, marcată de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, am văzut cum atât de multe femei și-au asumat salvarea și punerea în siguranță a copiilor și a familiilor lor, cu speranța că într-o zi se vor putea întoarce la o viață liniștită, trăită în pace. Femeile ucrainene au demonstrat mult curaj și o forță incredibilă în aceste opt luni de agresiune militară”, mai arată Iohannis.

Situație deloc încurajatoare

Într-o democrație matură și incluzivă este necesar ca femeile să își poată exercita drepturile politice și să fie reprezentate la cel mai înalt nivel, astfel încât vocea lor să fie puternică atunci când vorbim despre decizii politice. Existența unei largi reprezentări a femeilor în Parlament și în administrațiile locale asigură faptul că drepturile și interesele acestora sunt mai bine apărate, iar nevoile și problemele cu care se confruntă în viața de zi cu zi sunt mai bine înțelese și soluționate în cea mai potrivită manieră. În ultimii ani, din păcate, nu au fost înregistrate progrese notabile în acest sens, iar numărul femeilor care ajung să ocupe funcții importante în administrația locală sau centrală este în continuare scăzut, ceea ce este îngrijorător și, în același timp, poate să fie un factor descurajant pentru cele care doresc să se implice”, a explicat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că inclusiv „România Educată” va ajuta la diminuarea discrepanțelor. „Este esențial ca fiecare femeie să aibă șansa de a-și alege, fără niciun fel de constrângeri sau de bariere, cariera pe care vrea să o urmeze. Tocmai de aceea, în viziunea proiectului „România Educată”, tuturor tinerilor, indiferent de gen, li se oferă posibilitatea de a-și contura parcursul academic și profesional în funcție de propriile aptitudini și preferințe”, a mai precizat Iohannis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...